IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българските работници в Германия вече имат право на минимално почасово заплащане

В определени отрасли е възможно то да бъде по-ниско поради преходни периоди до края на 2017 г.

16:12 | 07.01.15 г.
Българските работници в Германия вече имат право на минимално почасово заплащане

Българските работници в Германия вече имат право на минимално почасово заплащане от 1 януари 2015 година, съобщават от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Това става възможно, след като Бундестагът въведе Закон за определяне на общо минимално заплащане, който фиксира минималното брутно почасово възнаграждение за работниците на 8,5 евро.

Първата минимална работна заплата в Германия влезе в сила от началото на 2015 г. През миналата година канцлерът Ангела Меркел подписа първия закон за минимална заплата въпреки дългогодишната си съпротива срещу идеята.

В миналото Меркел защитаваше отделни договорки за всеки индустриален сектор и провинция. Тя твърдеше, че една евентуална национална минимална заплата би навредила на голям брой малки и средни бизнеси и би могла да доведе до съкращаване на служители.

Въпреки че голяма част от икономистите твърдят, че това ще доведе до загубата на 200 000 работни места в Германия, Меркел подписа за минималното заплащане като условие за съставяне на правителство.

От МТСП уточняват, че в определени отрасли и сектори е възможно минималното заплащане да бъде по-ниско поради преходни периоди до 31 декември 2017 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още