IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хроничният дефицит в енергетиката достига 600-800 млн. лв.

Загубите в енергетиката са катастрофални според председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев

14:28 | 20.01.15 г. 1
Хроничният дефицит в енергетиката достига 600-800 млн. лв.

Около 600-800 млн. лева достига хроничният дефицит в Националната електрическа компания (НЕК). Това коментира по време на Деветата годишна среща на бизнеса с правителството депутатът от ГЕРБ, настоящ председател на парламентарната комисия по енергетика и бивш министър на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

Добрев предупреди, че с началото на пролетта ще започне тежък период за НЕК – производството на енергия, особено на „зелена” енергия, ще се увеличи, докато консумацията ще се понижи, т. е. разходите на компанията ще се увеличат, а приходите ще спаднат.

По думите му „имаме само няколко месеца на тиктакащата бомба да й отрежем кабелчето, преди да гръмне”.

„Няма да можем най-вероятно да върнем енергетиката там, където трябва да бъде, в рамките на няколко месеца”, предупреди Добрев, като обвини предишното правителство за ситуацията заради намалението на цената на тока.

„Как стигнахме дотук – с популизъм с цената на електроенергията. Не можеш да правиш социална политика през цената на тока. Намалението с 5% никой не го усети, нито следващото намаление с 1% и намалението на цената на нощната енергия. Загубите в енергетиката са катастрофални”, коментира той.

Като основна мярка за преодоляването на дефицита в енергийния сектор поне на първо време Делян Добрев очерта намаляването на разходите. Той посочи, че разходът за изкупуването на тока от заводските централи достига над 150 млн. лева, а някои от тези централи са неефективни. Неефективно е и част от производството на ток от когенерация, разходите за които достигат 350 млн. лева.

Другата стъпка е предоговарянето на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергията, произведена от двете американски централи. Добрев припомни, че разговорите са започнали по времето на предишното правителство на Бойко Борисов, но „две години по-късно не сме напреднали особено”.

Добрев припомни, че промените в Закона за енергетиката, които касаят енергийния регулатор, са приети на първо четене. Предвижда се членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се избират от Народното събрание.

Същевременно е удължен срокът за внасяне на още промени в Закона за енергетиката между първо и второ четене. Най-вероятно част от текстовете ще касаят именно неефективната когенерация.

За проекта „Южен поток” Делян Добрев посочи, че ще е на печалба само ако капацитетът на тръбата се запълни на 100%. При 50% запълняемост, каквато според Добрев е средната за подобни проекти, компанията „Южен поток България” ще фалира до няколко години, посочи той.

Добрев коментира, че новият проект – „Турски поток”, също няма икономическа логика, защото се удължава трасето за доставки на руски газ до Източна Европа.

Според депутатът приоритет в енергийния сектор, освен преодоляването на хроничния дефицит, са и интерконекторите между България и газовите мрежи на съседните страни, както и проучването на собствените ни находища на природен газ, добивът на който ще е с 35% по-евтин в сравнение с руските доставки.

Той цитира заключение на OMV, според което блокът „Хан Аспарух” има по-голям потенциал в сравнение с аналогичния блок в румънската акватория на Черно море, още повече, че в дълбочина има и залежи от нефт.

„Вярваме, че имаме перспектива и в Силистар, и в Терес”, коментира Делян Добрев и припомни, че процедурите за избор на компании, които да проучат двата блока, са стартирали. Очакванията му са в средата на годината, най-късно през юли-август, търговете да са приключили и да има избрани компании, които да проучат залежите там.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
alexx
преди 9 години
Делянчо мамин, я да ни обясниш как през 2012 вързахте към системата соларки колкото за един блок на АЕЦ? После кой ви с*ал в гащите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още