IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът обяви конкурс за проучвания за нефт и газ в "Силистар" и "Терес"

България ще бъде износител на газ, защото находищата са огромни, уверен е премиерът Бойко Борисов

18:03 | 03.12.14 г. 12
Автор - снимка
Създател
Кабинетът обяви конкурс за проучвания за нефт и газ в "Силистар" и "Терес"

Правителството стартира конкурси за търсене и проучване на нефт и природен газ в два участъка от континенталния шелф в Черно море. Проучвания ще се правят в Блок 1-14 “Силистар” и Блок 1-22 “Терес”, съобщиха от пресслужбата на кабинета.

Потенциалните инвеститори в площите ще получат разрешение за срок от пет години. За блок “Силистар”, който е с площ 6893 кв. км кандидатите трябва да платят годишна такса от 275,7 хил. лева, е посочено в условията на конкурса. Дължимата такса за блок “Терес” с площ 4 032 кв. км е 161,2 хил. лева за година. И двете зони се намират в дълбоководната част на Черно море, в българската икономическа зона.

В периода 2002 – 2007 г. „Винтидж Петролеум Интернешънъл инк.“ е провел ограничени проучвания на двете площи в съответствие с издаденото му тогава разрешение.

През 2013 г. е направен нов опит да се предостави разрешение за търсене и проучване в блок 1-22 „Терес“, но оферти от потенциални инвеститори не са подадени и конкурсът е прекратен.

"България ще бъде износител на газ, а в два от тези блока, които пускаме – „Силистар“ и „Терес“, има и много големи находища на нефт", е обяснил по време на заседанието на правителството премиерът Бойко Борисов, става ясно от стенограмата на заседанието.

По думите му България ще се превърне в конкурент по износа на газ, защото находищата са огромни. Според него това, което страната ни може да направи в следващите няколко години по отношение на добива на собствен газ, може да превърне България в износител на суровината.

"Дори и да не изнасяме синьо гориво, то ще бъде достатъчно, за да задоволява собствените ни нужди за поне 30-40 години напред", обяснява Борисов. Според премиерa по този начин може да се гарантира евтин природен газ, парно и електроенергия в страната ни.

В момента край ловешкото село Ъглен имаме 10 млрд. куб. метра природен газ, открити и готови за експлоатация, посочва още Борисов.

Със стартираните конкурси правим още една стъпка към осигуряване на диверсификация на източниците на природен газ за българските потребители, казва министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Според нея разработването и експлоатацията на собствени източници, както и ускореното изграждане на междусистемните газови връзки със съседните държави ще намали зависимостта на България от внос на енергийни ресурси.

В икономическата зона на Черно море в момента проучвания се правят на блок "Хан Аспарух", където се очаква да бъдат открити сериозни количества природен газ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 8 rate down comment 6
georgi_shum
преди 9 години
Както ти казах по рано днес без *** и ЮП живота е немислим и всички ще измрем!!! Само Русия и Хаяско имат право да имат приридни ресурсу ние не!! Не е според природните закони и е немислимо богохулство, и чутовно престъпление дори да мислим, че имаме такива и да проучваме въпроса! Нали?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 5
michaelis
преди 9 години
тва с тея газови залежи го слушам още от преди 15г. еее ? След 15г. няква статия в инвестора еее? Къде кога кво що като ги знам наще колко са бързи в правенето на каквото и да било ... ще им трябват още 30г. за да направят нещо ааа аз и вие ще сме пенсионери до тогава живот и здраве, междувременно в другите държави сигурно летящи чинии ше има вече ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 4
alligator_29
преди 9 години
България е на 87 място в света по залежите на газ https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_natural_gas_proven_reserves с почти 6 млрд.куб.м , нашето потребление е почти 3 млрд.куб м. на година. Иначе добиваме по 400 млн.куб.м на година
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 11
michaelis
преди 9 години
България ще бъде износител на газ, защото находищата са огромни,----------------*** глупостите като на Румунците тъпотиите и те бяха износители на газ ... За ко тогава са се разревали за Южни потоци нещастници "големите июносите" Кувейт на Балканите ..... пълни глупости и идиотщини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 11
Mavi Goz
преди 9 години
Хаха! Абе то и нефтопроводът БУргас-Александруполис беше на 90 км. От Синеморец, ама требваше да ги видиш хотелиерите там как му се израдваха! Хаха! Нищо, ти си доказан и компетентен експерт - ще им обясниш на място, на живо на хората. Важното е да излъчваш вътрешно убеждение, както тук и те ще ти повярват! ОК?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 15 rate down comment 5
MZ/X
преди 9 години
Защо пишеш глупости? Имаш ли идея къде са въпросните блокове? Най-близките им части са на 20-30 километра от брега!Колкото и да се взираш, трудно ще можеш да ги видиш от плажа :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 14
Mavi Goz
преди 9 години
Немаш грижи - всички собственици на хотели от Бургас до Резово ще инвестират яко! Нали това ще им увеличи туристопотока - стая с тераса и незабравим изглед към сондажната рлатформа на Шеврон! Пхахаха!!!Може и министерство на туризма да участва целево! Хахаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 3
MZ/X
преди 9 години
Дано се намерят инвеститори, защото дълбоководните проучвания не са евтини, а цената на газта и нефта падат...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 15 rate down comment 6
karadjata
преди 9 години
дай боже да има толкова газ, в такъв случай няма никаква нужда от Южен поток, няма да ни трябва. не че и сега ни трябва при тази колосална цена за строежа му (верно с много кражби и рушвети е натоварена). дано има толкова газ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 9
trendline
преди 9 години
И за кого ще изнасяме? За Украйна ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още