IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Теменужка Петкова: Пропастта в енергетиката е огромна

Започнали са първите ревизии в сектор енергетика, съобщи енергийният министър

14:05 | 20.01.15 г.
Теменужка Петкова: Пропастта в енергетиката е огромна

Пропастта в енергетиката е огромна и нито правителството, нито бизнесът могат самостоятелно да я преодолеят, заяви по време на Деветата среща между бизнеса и правителството енергийният министър Теменужка Петкова.

Тя призова за съвместни действия, защото няма полезен ход, освен спешни и непопулярни действия за енергетиката.

Петкова беше категорична, че в предишни години голяма част от решенията в сектора са били взимани под политически натиск. Това е довело до сериозни загуби и дефицити в Националната електрическа компания (НЕК), като текущият дефицит в държавната компания е 598 млн. лева.

За да не бъдат повторени проекти като АЕЦ „Белене“ и хидровъзела "Цанков камък", които са причината за загуба от около 1 млрд. лева за НЕК, трябват широки дискусии и анализи, които да отчитат интересите и на обществото, и на бизнеса, посочи още Петкова.

Министърът заяви, че от началото на мандата правителството е започнало сериозни мерки за стабилизиране на сектора, които са в две насоки - намаляване на енергийната зависимост и подобряване на финансовата стабилност в енергетиката.

Част от действията в посока финансово оздравяване са преговорите с т. нар. "американски централи" в Маришкия басейн. Петкова допълни, че разговорите текат в добър диалог с инвеститорите и са създадени две работни групи по казуса. Тя очаква до края на март преговорите да приключат с позитивен резултат.

Правителството е предприело и ревизия на дружествата в енергетиката. В момента това се прави за НЕК и топлофикационните дружества в Маришкия басейн, а поетапно ще се прави и за други дружества, допълни още министърът. Пред журналисти Петкова уточни, че резултати от първите одити ще бъдат готови до месец и отказа да коментира дали има открити нарушения досега. Периодът на проверката се отнася за три години назад, каза още тя.

По отношение на енергийната независимост се предприемат действия по отношение на насърчаване на местния добив, като преди седмици са издадени разрешителни проучвания в блоковете Силистар и Терес в Черно море.

Ускорено се изграждат още и интерконекторните връзки със съседните страни - Гърция, Турция и Сърбия. Активизиран е процесът за интерконектора с Гърция, посочи Петкова пред бизнеса. Тя отбеляза, че на 8 януари е подписала ново споразумение за проекта, защото година и половина нищо не е правено по него и това е спъвало действията на двата инвеститора - Българския енергиен холдинг и гръцката газова компания IGI Poseidon.

Освен това в Бюджет 2015 правителството е заделило 80 млн. евро държавна гаранция за проекта, а в момента се търси начин за цялостно финансиране на тази връзка с пари от ЕС, допълни още енергийният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:11 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още