IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БДЖ купува нови скоростни влакове за 210 млн. лева

Предвижда се да бъдат изплатени за седем години с пари от бюджета като капиталов трансфер

08:34 | 26.01.15 г. 22
Автор - снимка
Създател
БДЖ купува нови скоростни влакове за 210 млн. лева

БДЖ ще обяви още тази година обществена поръчка за купуване на нови мотрисни влакове, които развиват скорости от 160 км в час. Те ще са няколко на брой и ще се движат по линията София-Бургас, която скоро ще бъде в състояние да поеме движението на такива скоростни влакове, съобщи пред „Труд“ изпълнителният директор на „БДЖ Холдинг“ Владимир Владимиров.

БДЖ, която за малко щеше да спре движението на една шеста от влаковете си заради недостигащи 40 млн. лв. субисидия, не разполага с парите за новите мотриси.

Владимиров обясни, че идеята е компанията да плаща придобивката в продължение на 7 години, като за тази цел ще отиват по 30 млн. лв. всяка година, а сумата за този капиталов разход бъде гарантирана в предстоящата дългосрочна програма за финансово оздравяване на железниците. Парите ще дойдат от бюджета като капиталов трансфер.

„Една година ще отнеме само производството на влаковете, които ще поръчаме на отделни етапи на фирмата, спечелила търга. Започваме още сега подготовката на поръчката, защото 7-годишната програма за финансово оздравяване трябва да се приеме от правителството и от парламента до средата на февруари“, каза Владимиров.

Парламентът възложи на БДЖ да я изработи преди две седмици, когато подкрепи трансформирането на тазгодишния капиталов трансфер от 40 млн. лв. в субсидия за пътнически превози. Скоростните мотриси нямат нищо общо с шинобусите, чието закупуване засега е неясно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 16 rate down comment 3
Repoman
преди 9 години
Така ще е докато всичко е за столицата. То затова и се гледа към южна България, защото тя е по-удобната за столицата. А ГЕРБ са си чисто столична партия, с тук-там някой друг град като Бургас и Сливен (Лечков).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 4
efrona
преди 9 години
А до кога всичко ще е само за Южна България. Кога мършавите ни политици ще помислят и за северна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още