IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин обеща ограничения при даването на детски надбавки

Всички имат отговорност към пенсионната система, заяви социалният министър

10:43 | 26.01.15 г. 2
Калфин обеща ограничения при даването на детски надбавки

В момента се прави преглед на законодателството за детските помощи, като една от възможните промени е да бъдат ограничени възможностите на родители в ранна възраст да получават такова подпомагане. Това каза пред Нова телевизия социалният министър Ивайло Калфин. От думите му стана ясно, че целта е да се ограничи практиката деца да раждат деца.

„Когато детето роди, взема помощ, а и родителите му вземат. Такива възможности със закона ще гледаме да се премахнат.  Едно дете (например на 14 г. - бел. ред.) не може да си гледа детето, затова не би следвало да получава помощи. Трябва да се помогне на тези хора и да се предприемат повече мерки, тъй като се увеличават изоставените деца в социалните домове. Въпросът е деца да не раждат деца“, обясни социалният министър.

Запитан дали ще бъдат въведени ваучери, ако родители злоупотребяват с детските помощи -  35 лв. за първо дете и 50 лв. за второ дете, Калфин заяви, че и сега имало такава възможност – със средствата например директно да се плащат такси в детските градини.

Но процедурата е толкова усложнена, че за социалните работници е по-лесно просто да подпишат и парите да отидат в сметката на родителите, дори когато има съмнения, че те злоупотребяват с получените суми и не ги използват за отглеждането на децата, обясни Калфин. Затова тази процедура по думите му трябвало да се облекчи.

Ще има промени и по отношение на еднократната помощ от 2880 лв., която получават майките студентки. Тъй като сега много жени записват по един семестър и след като вземат средствата, напускат университета, се обмисля парите да се получават или на части, или след известно време – когато детето стане на година.

Запитан дали ще има великденски добавки за хората с най-ниски доходи, Калфин каза, че и коледните, и великденските добавки не се залагат в бюджета, а зависят от изпълнението му.

Социалният министър коментира и предложението си отпреди няколко дни за плавно покачване на възрастта за пенсиониране в следващите 30 години и повишаване на вноската за пенсия. Той предложи за следващите 12 години осигурителните вноски да нараснат с общо 4,5 процентни пункта, като от тях 3,5 процентни пункта да е повишението на вноската за пенсия и 1 п. п. на фонд „Безработица“. Те ще нарастват през година с по 0,5 пункта и 0,2 пункта съответно.

Тъй като това срещна сериозна критика от страна на КРИБ, Калфин каза, че се е срещнал с председателя на работодателската огранизация Кирил Домусчиев на среща.

„Всички имат отговорност към пенсионната система. Не може една група работодатели да казват: системата да се оправи, без да ни закачате. При 1000 лв. осигурителен доход утежнението за работодателите е 3 лв. на месец“, каза социалният министър и отказа да се съгласи с аргументите, че предложението му ще доведе до ръст на сивата икономика и масови уволнения.

Данъците и осигуровките в България са едни от най-ниските, за да задържаме бизнеса, допълни Калфин.

По повод последните идеи за промени в Кодекса за социално осигуряване, според които партидите за втора пенсия могат да се прехвърлят многократно между първия и втория стълб на системата, Калфин заяви: „Продължавам да твърдя, че има територия да се обсъжда как да се съчетае НОИ с частните фондове, но това не трябваше да бъде направено както през декември“.

Той допълни, че сега се обсъжда човек да може по всяко време да решава къде да си държи парите и да си променя решението. Мнението му обаче е, че НОИ и универсалните пенсионни фондове са две различни системи и пренасянето на средства между тях не е най-доброто решение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
redcretin
преди 9 години
Абе глупав, кой определи че всички имали отговорност към пенсионната система? Как правата се превърнаха в отговорности, шебек долен? И какво още си щял да направиш за да помогнеш на *** - освен детските сега и допълнителна подкрепа на 14 годишни майки ли гласиш?Погледни че хората избягаха в чужбина вече, вместо да стимулираш раждаемостта и да прилагаш закона за задължително образование - ти се чудиш как да ги до-изгониш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още