IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчни облекчения може да стимулират избирателната активност

Според доц. Юлиана Матеева при задължителен вот ще скочи броят на недействителните бюлетини

11:09 | 03.02.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Данъчни облекчения може да стимулират избирателната активност

Ако се въведе задължителното гласуване, ефектът ще е съмнителен. Данъчни облекчения, а не санкции, ще стимулират избирателите. Това каза доц. Юлиана Матеева - ръководител катедра "Правни науки" във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър", в интервю за БТА.

Според нея, ако има задължителен вот, част от хората ще гласуват за някого, но повечето биха упражнили аварийната опция "за никого", ако я има. А ако не се предвиди такава, ще се отчита голям дял на недействителните бюлетини. Ще се увеличи и броят на избирателите, които радват членовете на секционните избирателни комисии с всякакво творчество върху бюлетините, очаква експертът. 

„Ако се тръгне по този път, утре и други наши права могат да се превърнат в задължения, например правото на труд, отново защото се е оказало, че някаква обществена необходимост го налага. И най-добрата кауза не оправдава задължаването на гражданите да вършат нещо под страх от негативни последици, освен ако с поведението си не накърняват правата на другите“, изтъква преподавателят. 

Тя предлага като по-разумна мярка да бъде въведена активната регистрация, с която избирателните списъци да се актуализират и така активността автоматично ще се повиши.

Доц. Матеева изтъква, че проблемът с  липсата на доверие в политическата класа не може да бъде решен с никакви принудителни средства. Това се доказвало от опита на страни с опит в задължителното гласуване като Белгия и Гърция, които декларират незадоволителни резултати от въвеждането му.

Запитана възможно ли е този проблем да бъде решен веднъж завинаги с референдум тя отговаря: „Както при изборите, така и при референдума, може да се опита по пътя на поощренията. Сериозни данъчни облекчения, за сметка на санкции, биха стимулирали онези, които в действителност издържат държавата, да се произнесат по въпросите, които се отнасят до нейното бъдеще“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още