IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През март става ясно колко средства от ЕК ще получи Спешната помощ

От договорената сума няма да се отделят пари за увеличение на заплати на лекарите от звеното, каза зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков

09:24 | 09.02.15 г.
Автор - снимка
Редактор
През март става ясно колко средства от ЕК ще получи Спешната помощ

Точно колко пари ще получи България от ЕК за Спешна помощ и каква част ще бъдат използвани през тази година ще стане ясно през март, заяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков пред БНТ по повод на факта, че България е получила зелена светлина от ЕК за 85 млн. евро, които ще отидат за Спешната помощ в страната.

За успешно приключилите разговори с ЕК съобщи вчера министърът на здравеопазването Петър Москов. Днес заместникът му Ваньо Шарков обясни, че последната среща с представители на ЕК е била в четвъртък, по време на която министър Москов е защитил проекта.

Средствата, които ЕК отпуска на България за Спешна помощ, ще гарантират по-добра и по-качествена Спешна медицинска помощ в страната чрез обновяване на автопарка чрез нова модерна апаратура и техника, като така ще се намали и недостатъчната кадрова обезпеченост на центровете, коментира още Шарков. 

По думите му идеята е да се започне още от тази година с обновлението, като се гонят няколко цели. "За нас основен измерител на това дали сме успели, не е това дали сме успели да получим парите от Европейската комисия. Основен измерител е в страната да няма място, в което линейката да стига за повече от 30 минути”, каза Шарков.

Той обясни, че това, което иска да направи министерството, е насочено в три основни посоки – обновяване на автопарка - очаква се да се купят 400 нови линейки, подмяна на обзавеждането в тези линейки и апаратурата в тях, и преобразяването на центровете за медицинска помощ, така че в тях да може пациентите да остават за 24-часово наблюдение.

От парите, отпуснати от ЕК за Спешната помощ, няма да се отделят за заплати на спешните лекари, каза още Шарков. Той припомни, че тази година вече е започнало 20% увеличение на фонд “Работна заплата” в системата на Спешна медицинска помощ. Идеята е в рамките на следващите 5 години да има такова увеличение в началото на всяка година и това да допринесе за по-добрата кадрова обезпеченост, посочи заместник-министърът.

Министерството на здравеопазването ще работи и по други оперативни програми – „Развитие на човешките ресурси” и „Иновации и конкурентоспособност”, за да финансира част от специализациите на младите лекари и за включването на парамедиците в системата на спешната медицинска помощ, уточни още Шарков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още