IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Д. Симидчиев: Около две години са необходими за промяна на водния сектор

Договорите с концесионери не са пречка за поддържането на язовирите, заяви експертът

13:56 | 09.02.15 г.
Д. Симидчиев: Около две години са необходими за промяна на водния сектор

Реформите във водения сектор необходими, но те са сложен комплекс от дейности. Някои от промените следва да бъдат извършени от местната власт, други от централната, а трети от самите търговски дружества. За цялостна промяна ще са необходими година или две. Това коментира  пред телевизия Bulgaria On Air Добромир Симидчиев, бивш зам.-министър на регионалното развитие, след поредните валежи и наводнения в страната.

„Климатични промени се наблюдават не толкова като годишен разрез, колкото като местни валежни събития с особена интензивност. Разбира се, не можем да стоим само със скръстени ръце и да наблюдаваме“, отчете той.

Симидчиев определи въпроса за поддържането на наличните 3000 язовира като много сериозен. „Още от по-миналото правителство подготвихме законопроект с комплекс от мерки, част от които са съживени и предложени през последните седмици“, каза той и припомни част от планираните промени: да има изясняване на собствеността и Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) да стане единен централен орган, който да контролира язовирите, да проверява съоръженията и да предписва мерки.

Към момента обаче ДАМТН нямала необходимата експертиза и били необходими година – две, за да се види реален резултат.

Проблемът с поддържането по думите му е по-сериозен при по-малките съоръжения, тъй като големите язовири са в добро състояние и за тях се грижат професионални оператори в лицето на „Язовири и каскади“ и „Напоителни системи“.

Според експерта договорите с концесионерите не са пречка за поддържането на съоръженията. „Концесионерът е един наемател и скача според тоягата. Собственикът е този, който може да го задължи да се държи по определен начин. Ако концесионер на язовир не може да го поддържа, общината трябва да намери начин да осигури доброто състояние на съоръжението или да го премахне“, коментира той

Като цяло Симидчиев очаква след законовите промени ситуацията с водните съоръжения да се промени в положителна посока.

По повод дебата за разделянето на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) той смята, че това ще повиши експертизата на регулатора. Сега водните комисари участват в решенията по енергийни въпроси и обратно, даде пример Симидчиев.

Вижте разговора във видеото:

Вижте още видеоматериали в сайта на  Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още