IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагат таксите, събирани от съдия изпълнители, да не надхвърлят задължението

Предложението е мярка за връщането на доверието в частното съдебно изпълнение, се казва в мотивите на проекта за промяна на Закона за ЧСИ

16:22 | 11.02.15 г.
Предлагат таксите, събирани от съдия изпълнители, да не надхвърлят задължението

Сборът от всички такси, събирани от частните съдебни изпълнители, не трябва да надвишава размера на задължението. Това предлага група народни представители от БСП – Лява България, сред които и Мая Манолова, в законопроект за промяна в Закона за частните съдебни изпълнители.

Текстовете предвиждат още и при изцяло или частично погасяване на задълженията от страна на длъжника в срока на връчената покана за доброволно изпълнение, пропорционалната такса върху платената сума да се събира в половин размер.

В мотивите на тези предложения е записано, че е европейски стандарт таксите по събирането на задълженията да се поемат от длъжника, но в много случаи има несъразмерност между задължението и събраните такси по делото.

Вносителите припомнят още, че принудителното изпълнение като държавна функция трябва да гарантира както удовлетворяване на вземането на кредитора, така и защитата на правата и интересите на длъжника. 

"В този смисъл доверието на обществото в частното съдебно изпълнение е от изключително значение за нормалното и ефективно функциониране на цялата съдебна система", посочват червените депутати в своите мотиви. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:38 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още