IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на производител в селското стопанство продължават да намаляват

Едва в края на 2014 година статистиката отчита тримесечен ръст на цените в растениевъдството

12:00 | 12.02.15 г.
Цените на производител в селското стопанство продължават да намаляват

Продължава тенденцията към намаляване на цените на производител в селското стопанство, показват данните на Националния статистически институт (НСИ) за четвъртото тримесечие на 2014 година.

От тях е видно, че през последните три месеца на миналата година цените на продукцията в сектор „Растениевъдство“ растат, макар и минимално – с 0,1% спрямо същия период на миналата година. В същото време обаче индексът на цените в сектор „Животновъдство“ намаляват с 5,1%. Така съставният индекс на цените на производител в селското стопанство намалява с 0,8% на годишна база.

Статистиката за последното тримесечие потвърждават тенденцията, наблюдавана през цялата година като цяло за спад на цените в селското стопанство. В предишните месеци обаче сериозни намаления се отчитаха в сектор „Растениевъдство“ - там цените падаха със съответно 19,2% през първото тримесечие, 12,7% през второто и с 4,6% през третото тримесечие на годишна база.

В животновъдството след първоначалния спад от малко над 2% през първите три месеца на 2014 година пък тенденцията се обърна и в следващите две тримесечия имаше ръст от съответно 4,8% и 0,5%.

Данните на НСИ показват, че през последните три месеца на 2014 година по-ниски са били цените на меката пшеница (с 8,7 на сто), царевицата (с 8,1%) и на ечемика (с 13,4%). Най-значително обаче е понижението при цената на картофите – с малко над 25% на годишна база. Ръст е отчетен при цената на слънчогледа – с почти 7 на сто.

В животновъдството най-голямо намаление има по отношение на цената на кравето мляко  - с 6,3%. Домашните птици поевтиняват с 5,2%, а яйцата – с 3,4%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още