IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: Ще чуем всички мнения за пенсионната реформа

Политиката на труда и създаването на заетост ще са сред основните приоритети на вицепремиера

11:32 | 13.02.15 г.
Калфин: Ще чуем всички мнения за пенсионната реформа

„Ще направя така, че да се чуят всички мнения, но няма да допусна наставления от кабинетите на който и да било извън правителството“, заяви вицепремиерът по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Той заяви също, че приема наставления основно от кабинета на премиера Бойко Борисов. Калфин не посочи никого конкретно, но вероятно индиректно думите му са насочени към работодателите, които заплашиха, че ще излязат от НСТС, защото смятат, че позициите им се заобикалят.

Калфин счита участието на партия АБВ в управлението като възможност за това да даде тя принос за важни сектори, натрупали нужда от промени. „Нашето участие има смисъл дотогава, докато има движение, промени, които се случват“, подчерта той.

Същевременно вицепремиерът е категоричен, че социалната политика е приоритет на правителството. По думите му миналогодишните решения за социални мерки са вземани с добро намерение, но за да се довършат, не са стигали парите още през ноември. 

Той посочи и точна цифра на недостига на средства – 55 млн. лв. Все пак той заяви, че изпълнението на някои мерки е в резултат и на работата, която е натрупана.

Като свой приоритет Калфин отбеляза политиката на труда и създаването на заетост, включително чрез насочването на ресурс в райони с висока безработица. „Започнахме и много активно работим по подготовка на решения за дуално обучение, професионално възпитание още от следващата учебна година”, посочи Калфин.

Като втори много важен приоритет той открои политиката по доходите, особено подпомагането на хората с ниски доходи – коледни добавки за пенсионерите, увеличаване на тавана на максималната пенсия, увеличаване на минималната работна заплата.

Калфин подчерта, че е важно ресурсът да се използва по-ефективно и да се насочи към тези, които имат най-голяма нужда.

Още новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още