IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калфин: За стабилизиране на пенсионната система са нужни компромиси

Ако всеки се запъва и оставим системата такава, каквато е, гарантираме ниски пенсии, коментира социалният министър

21:33 | 23.01.15 г. 6
Калфин: За стабилизиране на пенсионната система са нужни компромиси

Ако искаме да имаме стабилна пенсионна система и да гарантираме добри пенсии в бъдеще, всички трябва да направят компромиси. Това коментира в предаването “Панорама” по БНТ министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

Според него до последния момент, докато не се обсъдят “внимателно и публично” всички елементи на пенсионната система, няма да има съгласие по реформата.

Калфин обаче предупреви, че ако “всеки се запъва и оставим системата такава, каквато е, гарантираме ниски пенсии”.

По думите му работодателите, синдикатите и политическите партии нямат единодушие по въпроса за промените. Той обаче посочи, че когато се прави реформа, тя не е самоцелна. Социалният министър определи пенсионната система като “потенциална бомба” и отново призова за компромис, визирайки несъгласието на работодателите за увеличаването на осигурителните вноски.

Калфин припомни, че предлага минимален ръст на осигуровките – от порядъка на 0,5 на сто годишно, което според него означава 3 лева допълнителен разход на 1 000 лева осигурителен доход. “Надали това ще е причината бизнесът да отиде в сивия сектор”, посочи той.

Министърът подчерта, че е неизбежно да се увеличи и пенсионната възраст, като неговото предложение е за плавен ръст с по 1-2 месеца всяка година.

Ивайло Калфин изрази несъгласието си за начина, по който бяха приети промените за прехвърлянето на личните партиди в частните пенсионни фондове – с допълнителен текст в Закона за бюджета на ДОО, без дебат. “Сега има възможност за дискусия как да се случва избора между солидарната и капиталовата система”, посочи той, като изтъкна днешните предложения на Министерството на финансите за избор между частен фонд и Сребърния фонд.

Социалният министър каза още, че се обсъждат различни варианти за системата на ТЕЛК заедно със здравния министър и организациите на хората с увреждания. “Преди да намерим добър начин, няма да правим резки движения”, каза той, макар да призна, че системата не е обективна и през нея неоснователно се “промушват” доста хора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 2 rate down comment 0
KostadinovK
преди 9 години
Направете цялостна стратегия, а не работа на парче. Като няма млади хора и работещи, за какви пенсии ще говорим след 10-15 г.?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
mick
преди 9 години
С 4ри милиарда на година, знаете ли как може да се поддържа инфраструктурата в България - колко работни места щяха да се създадат? Даже без помощ от ЕС? Можем да си оправим всички пътища за една година, следващата да си направим всички магистрали, следващата - БДЖто, следващата каквото друго се сетите. Да обаче друго е парите да се изяждат и то най-вече от тия ранно-пенсионираните здрави и прави, които след това продъжават да работят допълнително. Или пък пенсии да се взимат от богати хора. Това е безумие. Болен здрав носи. Беден богат носи. Това е в общи линии нашата пенсионна система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
redcretin
преди 9 години
Добре, започнете вие политиците с компромиси - спрете да източвате и социалната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 8
kane
преди 9 години
чел съм по-добри твои коментаритози ти коментар е глупав...явно си млад и зелен и далеч от пенсионна възраст
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
mick
преди 9 години
Г-н Калфин - как това мижаво увеличение ще оправи пенсионната система?? Има недостиг от четири милиарда на година.. това не може да се компенсира така както си мислите. Трябва да намалите ранно пенсионираните, трябва да смените смисъла на пенсията - да не е бонус, а да е плащане когато човек не може да се издържа сам - всъщност в тълковните речници на другите страни - това пише за пенсията. Пенсията трябва да стане един вид застраховка, ако случайно не може да се издържа - да получава пенсия. Всички други варианти в които пенсионерите са повече, че и много от тях получават повече от тия които им изкарват пенсиите... това е нерешима задача. Проверили ли сте кой са 20% от пенсионерите които получават 80% от парите за пенсии? Справедливо ли е това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още