IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е на първо място в ЕС с 32% сива икономика

Работодатели и синдикати подготвят становище за формализиране на неформалната икономика у нас

17:44 | 16.02.15 г. 6
България е на първо място в ЕС с 32% сива икономика

България е на първо място в Европейския съюз с 32 на сто сива икономика спрямо брутния вътрешен продукт. Това каза на пресконференция в КНСБ проф. Кръстьо Петков. По думите му в условията на криза неформалният сектор в страната ни се е разраснал, вместо да намалява.

В световен мащаб неформалната икономика е 40 на сто и има оборот над 20 трилиона долара, коментира Петков, цитиран от БТА. Индия е световният лидер в неформалната икономика, където тя е 92 на сто.

По думите му сред мерките за преодоляване на сивата икономика у нас са въвеждането на ваучери за социални услуги, увеличаването на минималната работна заплата и договарянето на новите й нива по сектори чрез колективното трудово договаряне, които дават повече права и гарантиран доход на работещите.

Лидерът на КНСБ Пламен Димитров посочи, че в момента съвместно с  работодатели подготвя становище за формализиране на неформалната икономика у нас. Целта е работещите в сивия сектор да могат да договарят условията си на труд и заплащане, да имат достъп до малки кредити и да се постигне по-формална, видима и достойна заетост.

„Очаква се през юни Международната организация по труда да гласува препоръка, с която да се даде повече регулация и по-ясна дефиниция кой кой е в неформалната икономика, за да е ясно как да му се помогне“, отбеляза Димитров.

Той посочи три неща, които според него са важни да се случат през следващите месеци - ще се намери ли решение за пенсионната система и как ще продължи реформата там, дали ще се сложат на масата намерения за нова икономическа и индустриална политика и дали политиката по доходите ще бъде изведена като приоритет.

„И в момента икономиката позволява по-високи доходи, но затова трябват политическа воля, въоръжаване на социалните партньори със законови инструменти, както и мисъл за това, че преразпределението през данъците трябва да стане по-справедливо с въвеждането на прогресия“, каза Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:38 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 1
Атанасио
преди 9 години
Нещата са много прости - взимат се средните стойности в ЕС и се прилагат у нас.Евростат - средно 48% в ЕС се разпределят от държавата а у нас е 38%Известно е в икономическата история т.нар. инвестиционен мултипликатор на Кейнс. Той твърди, че когато едни пари се дадат за пенсии и заплати на държавни служители или в друга непроизводствена сфера резултатът е, че 1 лв. създава 0.3 - 0.8 лв. нарастване на БВП, докато когато този лев се инвестира в ново производство или инфраструктура, т.е. като държавна поръчка , тогава 1 лв. може да създаде между 2.5 - 3 лв. нарастване на БВП.Големият въпрос е в какво да се инвестира и откъде да дойдат парите Парите ще дойдат от осветляване на икономиката и спиране на кражбите през разходите на бюджета и отмяна на плоският данък водещ до изтичане на милиарди в чужбина, поради това, че най-печелившите сектори са чужди монополи: Лукойл ,банки, ЕРП, фармацевтични компании, зелени енергии, телекоми, концесионери на подземни богатства, вериги
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
Атанасио
преди 9 години
БАН с държ.органи април 2014год. констатираха факта ,престрашиха се - http://***.bas.bg/академични-новини/събития/7343-кръгла-маса-методология-за-анализ-на-риска-от-данъчни-измами-и-данъчно-укриванеЛечението е криминализиране - който не издава кас.бележка в затвора като първият път само глоба и т.н. проблема е ,че още толкова се краде през разходите на бюджета и още толкова чрез плоският данък и Бойко Борисов го проумя - http://***.blitz.bg/news/article/314769
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Моля те, да не ми убиваш апетита, във фризера са останали още два три шарана, от цели 11 от безлюспестите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
Сините камъни
преди 9 години
Значи ли това, че Европата не е обърнала джобовете ни още?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
kane
преди 9 години
... а нали видни "икономисти" "съветници" "професори" и "специалисти" убвждаваха всеки и постигнаха целтта си да се въведат НИСКИ ПЛОСКИ ДАНЪЦИ, ЗА ДА СЕ "ИЗСВЕТЛИ" ИКОНОМИКАТА"Обясянваха как данъците ни са високи и затова имаме сива икономика и бг политиците нали са шарани/някои са платени сиви шарани/ лапнаха бастуна и колкото по-дълго в РБ има плоски данъци, т.е. насърчават се богатите и се пренебрегват 99% от населението толкова по-зле ще става!ЗАЩОТО РАБОТОДАТЕЛИТЕ СА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ, ***, а вие им обявихте практически войнаРейгън, Тачър, Айраан и Фриидман се присмиват от ада на *** човешко племе....думи други нямам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
dakl
преди 9 години
Не е вярно .България уверено стои на първо место в Европа и по много други показател, като: демографска катастрофа, бедност , крайно неравномерно разпределение на националното богатсво, смъртност , заразни болести и още много , много и всичко това благодарение на "народополезната" дейност на всички български правителства след 1989 година и на тези които от чужбина ни ги назначаваха" демократично"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още