IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите не запълниха пропуска при отнемането на лиценз на ЕРП

С промените в Закона за енергетиката обаче бяха приети текстове в защита на правата на клиентите на енергийните дружества

16:19 | 26.02.15 г.
Депутатите не запълниха пропуска при отнемането на лиценз на ЕРП

Парламентът отново не успя да запълни дупката в законодателството относно управлението на енергийно дружество, чийто лиценз за дейност е отнет. Преди година от енергийния регулатор предупредиха, че в Закона за енергетиката е предвидена процедура такова дружество да се поеме от „особен търговски управител“, но законодателят не е предвидил неговите функции и статут при управлението на активите.

С последните промени в енергийния закон от БСП – Лява България внесоха текстове, които да поправят този пропуск. Депутатите обаче не подкрепиха текстовете. При гласуването само 13 депутати бяха „за“, "против" гласуваха 55 депутати, а 19 се въздържаха.

С промени в Закона за енергетиката депутатите обаче приеха текстове, които бяха определени от депутатите от БСП – Лява България като резултат от „битката за правата на потребителите“. Според текстовете токът няма да бъде спиран в празничен ден или в деня преди него. Депутатите обаче отказаха да подкрепят предложението на "червените" токът да не бъде спиран при просрочие от 1 месец или ако стойността на фактурата надхвърля с 25% минималната работна заплата.

Крайните снабдители (електроразпределителните дружества) трябва да съобщят на своите клиенти, когато отчетената консумация за шестмесечието надхвърля с 50% отчетената консумация през същия период на предходната календарна година, приеха още народните представители с промените.

Клиентите на енергийните и газовите дружества ще могат да поискат проверка на измервателните уреди. Това ще се извършва от Българския институт по метрология, като таксата за тази проверка ще се заплаща или от потребителя (ако измервателното устройство е изправно), или от доставчика на услугата.

При спиране на услугата (доставка на електричество или газ) по инициатива на снабдителите те ще трябва да уведомят клиентите си не по-късно от три дни преди датата на преустановяването на снабдяването.

Всички крайни снабдители на ток и газ, както и операторите на електропреносните и газови мрежи в срок от 2 месеца от приемането на Закона трябва да представят пред енергийния регулатор промени в "Общите условия", свързани с последните поправки в текстовете. 

В същото време обаче депутатите не подкрепиха искането на БСП да не бъде налагана такса за повторно включване в мрежата на клиенти, които не са погасили навреме своите задължения, както и потребителите да могат да предявяват претенции при намалено качество на предоставената услуга.

Тези текстове бяха определени от вносителя Жельо Бойчев като защитаващи правата на потребителите в общуването им с големите енергийни компании.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още