IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МОСВ готви забрана на безразборното вадене на инертни материали от реките

Предвижда се копаенето в реките да се извършва само в краен случай и само за да се подобри проводимостта на речното корито

19:15 | 27.02.15 г.
МОСВ готви забрана на безразборното вадене на инертни материали от реките

Заместник-министърът на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) Павел Гуджеров съобщи в Пловдив, че се подготвя законопроект, с който ще се забрани безразборното вадене на инертни материали и наноси от коритата на реките.

Ако мярката се гласува, копаенето в реките ще се извършва само в краен случай и само за да се подобри проводимостта на речното корито.

Процедурата ще бъде възложена на областните управители, които ще трябва да съгласуват действията си със съответните басейнови дирекции, каза още Гуджеров, цитиран от БТА.

Извадените в тези случаи инертни материали ще се продават на търг, допълни заместник-министърът.

По данни на Басейновата дирекция в Пловдив издадените разрешителни в областта са за една година. Директорът й Вълчо Караджов уточни, че те са само за зони, в които реките имат подпорни стени или диги и концесионерът ги поддържа.

След изтичане на този срок нови концесии няма да се дават, тъй като в по-голямата си част речните корита на Стряма и Марица, след Пловдив, са включени в защитената зона НАТУРА 2000, коментираха специалисти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:01 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още