IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Комитов: Трудно бюджетът на НЗОК ще мине без актуализация

Здравната каса сама да решава дали да сключва договор с лечебно заведение, предлага новият управител на фонда

08:36 | 23.03.15 г.
Комитов: Трудно бюджетът на НЗОК ще мине без актуализация

Трудно Здравната каса ще мине без актуализация на бюджета си през тази година, твърди в интервю за в. „24 часа” новият управител на НЗОК д-р Глинка Комитов.

„Надявам се новата методика за остойностяване и заплащане на медицинската дейност да помогне много. Тя съдържа инструменти, които могат да използват болничните мениджъри. За лекарствата няма такова нещо, макар че скоро ще излезе нова наредба, която ще даде възможност да договаряме отстъпки”, каза той.

Стабилна прогноза за бюджетното състояние за 2015 г. ще има през юни, когато изтичат първите 3 месеца по новата методика, допълни Комитов. „Разбирам директорите на болниците, че се притесняват, като четат приложение 2 в договорите, което задава 90 или 95% от миналогодишното финансиране. Да, така са заложени цифрите, но питайте който и да е директор дали има неплатена медицинска дейност досега. Това ще важи и занапред, но не са го видели още в практиката. Ако трябва, ще запозная директорите с нормативната уредба и възможностите, които дава. Да не говорим, че ако се стигне до съдебна процедура по повод на неплатена дейност, винаги се отсъжда в полза на изпълнителя на медицинска помощ. Аз трябва да се притеснявам, ако се стигне до актуализация на бюджета, не те”. 

По-късно ще бъде въведен електронният търг и очаквам, че тези мерки ще помогнат за овладяване на лекарствените разходи. Ако пък, не дай боже, се случи да има актуализация на бюджета, да не е с 320 млн. лв., както в последните години, а с много по-малко.

Комитов потвърди, че от 1 април касата няма да плаща за пациент, който не е чекиран при хоспитализация и изписване в информационната система на касата. В началото не всичко ще бъде по мед и масло, но ще се подредят нещата.

Той е сигурен, че в резултат на това отчитане ще намалеят хоспитализациите, но не се ангажира с колко.

„Вижте какво става с хоспитализациите през годините и мислете: през 2002 г. в ЕС има 18,15% хоспитализирани, в България - 16,45%. През 2004 г. за ЕС е 17,5%, у нас - 19,5%. година по-късно в ЕС е 17,7%, у нас - над 20%. През 2010 г. в ЕС хоспитализират 17,66%, у нас - 25%. За миналата година 31,2% стигат хоспитализациите в България, а в ЕС - 17,8%. Гарантирам, че тази година няма да има 2 096 802 хоспитализации, колкото са били през 2014 г. и сме дали за тях над 1 млрд. Лева”, каза Комитов.

Той обеща на пациентите за тази година подобрен контрол върху това как се изразходват парите от здравните им вноски и че няма да бъдат крадени, и прозрачност. Всички видове разпределение на парите ще бъдат обявени на сайта на касата - първо по районни каси и след това по болници. Още от следващия месец бюджетите на болниците ще бъдат публикувани на сайта, както беше при предишния ни мандат в управлението на НЗОК. Същото важи и за лекарствата. Това е публичен ресурс и хората имат право да знаят къде и за какво отиват парите им, то е гарантирано от Закона за достъп до обществена информация.

„Даже искаме да знаем и как се разпределят парите вътре в самите болници и това е предвидено в предложенията за нова нормативна уредба. Трябва да има логика и аргументация, когато лечебните заведения получават определено финансиране, а не да се плаща всичко след телефонно обаждане”, коментира той.

Предлагам още един бараж - касата да решава дали да сключва договор с лечебно заведение, което предлага медицински услуги, налични вече в достатъчни количества.

„Добре разбирам риска от субективизъм, както и от корупционна практика - поемам риска да съм в този риск, нека ме проверяват. Заради 15 г. страх от такива мерки стигнахме до това разходите да растат постоянно, а качеството да е същото, даже и да пада. Ако се случат разделянето на пакета на основен и допълнителен и електронното здравеопазване, парите за здраве ще стигат за много повече неща”, заяви Комитов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още