IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нигяр Джафер: Промените в здравното осигуряване ще създадат хаос в системата

Нереална идея е държавата да плаща здравните вноски на социално слабите, твърди бившият здравен министър Стефан Константинов

10:38 | 22.03.15 г. 11
Нигяр Джафер: Промените в здравното осигуряване ще създадат хаос в системата

Пресилено е да се каже, че стартира реформа в здравеопазването. Мерките, които здравният министър Петър Москов предлага с промените в Закона за здравното осигуряване не са реформа, а стъпки, които са напът да за създадат хаос в системата, това „тюрлю гювеч”. Това каза пред БНР бившият председател на здравната комисия в парламента Нигяр Джафер по повод на „реформата Москов”.

През изминалата седмица промените в Закона за здравното осигуряване минаха на първо четене в Народното събрание, като не бяха подкрепени от БСП и ДПС.

За да има реформа, е необходимо да има широко експертно и политическо съгласие, каза Джафер. По думитей й ще бъде жалко, ако министър Москов не използва високия си рейтинг, за да направи реални стъпки за реформа.

„По-леви идеи в системата не съм виждала”, коментира Нигяр Джафер и даде пример с идеята за преобразуването на болниците да не са търговски дружества, с одържавяването на НЗОК, с въвеждането на фиксирани бюджети, които сп оред нея не са типични за един „десен” министър. 

Относно идеята държавата да осигурява социално слабите за здраве Джафер посочи, че и сига държавата покрива здравните вноски на част от социално слабите - тези по чл. 9 от КСО, които имат парво и на енеригйна помощ. Прицелна група според нея обаче трябва да са трайно безработните, които действително не могат да си плащат вноските.

„Трябва да има повече конкуренция и свобода в системата. Призивът дайте да дадем, няма да доведе до нищо”, заяви Джафер. И допълни, че правилният път е да се осигуряват редовно тези, които сега не си плащат и са демотивирани, а не да се търсят осигуровки от безработните. Хората трябва да бъдат мотивирани да се осигуряват и системата да предлага качество, гарантиран достъп и пациентът да не доплаща от джоба си толкова много, колкота сега, обобщи бившият депутат от ДПС.

Според нея още сме далече от децентрализация на Здравната каса, но трябва да има конкуренция между финансиращите органи, защото „конкуренцията ще промени нещата”. А сега дори не се предлага надграждане на втория стълб, каза тя.

Важен е и разговорът за двата пакета, които ни се предлагат и за това кой ще ги плаща и какво точно ще включват, подчерта Джафер. При допълнителния трябва да е ясно кой го финансира, защото това, което ни се предлага сега, е некоректен подход, не се заявява открито, а се прави тихомълком без да се каже на хората, че това ще изиска или преразпределение на 8-те процента вноска, или официално кеш доплащане.

Според бившия здравен министър от ГЕРБ д-р Стефан Константинов има добри и опасни идеи в проекта на ЗЗО на Москов. Като добра идея той определи

Централизираното договаряне на отстъпки, оценката на здравните технологии, увеличаването на процента на вноската от страна на държавата за групите, които осигурява.

Като индеферентни идеи той определи връщането на арбитража и договорното начало, които по думите му са реверанс към Българския лекарски съюз.

Като опасна идея Константинов определи разделянето на пакета на две части – базов и допълнителен.

Като нереална идея посочи извършването на социологическо проучване за удовлетвореността на пациентите от услугите в болниците, като каза, че мнението на пациента не е аргумент за качеството на услугите. Мярката няма да сработи, въпреки че се приема от хората, но тя не води нищо след себе си. Болниците може да избягват тежки случаи и да не ги лекуват, опасява се Константинов.

Нереално е и плащаето на осигуровките на социално слабите, твърди той. Ако държавата сега не може да осигури с пълен размер вноска за социално срабите, за които плаща в момента, как ще плаща в бъдеще, попита той и постави под въпрос бъдещите критерии за дефиниране на социално слаб.

По негови думи НЗОК си остава непрозрачна институция, защото и сега няма информация колко се плаща на болниците, всички мълчат по този въпрос, каза той. Той обаче вижда логика в това да има по- голям контрол върху Касата от държавата.

Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването, каза, че с предложения от Москов законопроект на ЗЗО стъпките „можеше да са и по-смели”. Продължаваме с абсурда за лимитите на болниците, не може да има лимит на стопанска дейност, която се определя от пазара. Това е нонсенс, каза той.

Можеше лекарствата да се качат на стоковата борса, а не да се търси най-ниска цена чрез правене на търгове, продължи той.

Системата се нуждае от дерегулация, конкуренция и приватизация, смята Кацаров.

Според него предложените стъпки са пахи и няма да доведат до радикална промяна на сиситемата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
...Това (на пловдивския лекар) е истинска заплата - разкрита в съда заради развод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
...И като ти се видят малко парите винаги можеш да кажеш "сакън, много е скъпо бе хора, дайте да вдигнем вноските щото вече цяла година карам една и съща кола".Лекар в Пловдив с 18`126 лв. месечна (217`513 лв. годишна) заплата:http://plovdiv.dir.bg/news.php?id=18522701
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
+1.000Лекарите и фармацевтите са тези, които имат най-голяма полза от "комунизма" в здравеопазването защото ако всеки трябва да си плаща, възможностите ще са доста по-малки и съответно цените ще паднат. И то значително. Едно е да вземаш всеки месец пари от 50 човека (па макар и по-малко) и да ги похарчиш за един (годишно), друго е да чакаш от този един колко пари ще успее да извади когато се наложи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 0
1984
преди 9 години
Импе, шизофренията не е "раздвояване на съзнанието" и не трябва да се бърка с дисоциативното разстройство на личността:) Въвеждането на партиди и коефициенти на покритие е много добра идея,но лекари и фармацевти няма да допуснат да се реализира,защото предполага и контрол от пациента как се харчат натрупаните средства.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 3
hellwitch
преди 9 години
Крайно време е да се свърши с комунизма в здравеопазването и който колкото внася толкова и да ползва.2-та пакета са стъпка в тази посока, но според мен трябва да се отиде до край - лична здравна осигуровка и с една пластика да си плащаш - подобно да дебитна карта. Неизползвания лимит да се натрупва и така като се пенсионираш да имаш натрупан лимит за времето когато най-много ще ти трябват лекари.За сегашните пенсионери и тези с изчерпан лимит - държавата през социалното осигуряване ще им внася някаква минимална сума всяка година - т.е. ще ги осигурява. Като цяло така ще се осигури и прозрачност и стимул да се осигуряваш постояно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 1
pecan
преди 9 години
аз пък смятам че държавата/т.е. парите взети от хората които работят и се осигуряват/не трябва да осигурява нито социално слабите ,нито безработните.Това е и един от начините те да бъдат стимулирани да работят,защото работа има,но много хора просто не искат да работят понеже така или иначе държавата ги хрантути
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 0
1984
преди 9 години
Отново достигаме до ценностна система,хипократова клетва и други "бошлаф" (според бай ***)работи.Когато некадърността и нежеланието да се чете след дипломиране се съчетаят с алчност и бездушие...става страшно.В такъв случай е по-добре да изградят по един параклис в болницата.Вярата и плацебо ефекта може да помогнат повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 1
Hahoto
преди 9 години
здравната болница - частната болница :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 1
Hahoto
преди 9 години
Здравеопазването се движи в същия коловоз като Енергетиката. Като тук Частните болници играят ролята на Фотоволтаици и Американски централи. Повечето частни болници на практика са бутикови и едно че взимат на хляба мекото ,а от друга страна лишават държавните от ресурс.А в болницата вместо да диагностицират и лекуват, гледат здравната пътека и какво ще изкарат от нея. Ако боледуваш от нещо, дето го няма в пътеката и не можеш да платиш, здравната болница е запечатана за теб, а в държавната те обслужват на загуба от "няма и къде". За това ще те изкарат болен от друга болест, само и само да вземат нещо от пътека, инак лошо. Е видно е, че самата система генерира Проблема! А Москов е ясен, ще докара до фалит доста здравни заведения, на това у нас от години му се вика РЕФОРМА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още