IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От днес може да се предлагат временни синдици за КТБ

Промените в Закона за банковата несъстоятелност, с които се въведе фигурата на временния синдик, са обнародвани в "Държавен вестник"

18:46 | 24.03.15 г. 6
От днес може да се предлагат временни синдици за КТБ

От днес Фондът за гарантиране на влоговете в банките може да предлага временни синдици, които да влязат в Корпоративна търговска банка (КТБ), съобщава БНР.

Това е възможно, тъй като промените в Закона за банковата несъстоятелност, с които се въведе фигурата на временния синдик, вече са обнародвани в "Държавен вестник". Временните синдици ще бъдат назначени от съда по предложение на Фонда и ще работят там до окончателното решение дали банката ще бъде обявена в несъстоятелност, или не. Те ще заместят квесторите, назначени от Българската народна банка (БНБ), и ще имат право да атакуват разрешените от тях прихващания и цесии в банката.

Временните синдици в КТБ ще бъдат избрани от списъка с банкови синдици, предоставен от БНБ на Фонда за гарантиране на влоговете. Към момента списъкът не е официално оповестен. Последната информация на Централната банка от миналата седмица е, че този списък е обновен и актуализираният му вариант е още от октомври във Фонда за гарантиране на влоговете.

От Фонда заявиха за "Хоризонт", че ще направят подбора на временните синдици във възможно най-кратки срокове. Критериите за избора им ще бъдат записаните в закона. Няма отговор на въпроса обаче как ще бъде направен финалният избор, ако повече от необходимия брой експерти отговарят на всички законови изисквания.

Още преди гласуването на законовите промени в пленарната зала стана ясно, че временните синдици в КТБ вероятно ще бъдат двама. Те ще имат право да наемат международни фирми за проследяване на паричните потоци от фалирали банки. 

Към момента няколко фирми са подали оферти във Фонда за гарантиране на влоговете, като при повечето от тях предложението е да получат като заплащане процент от събраното. Не е ясно обаче как ще бъде направен подборът на фирмите.

Всичко по казуса с КТБ можете да проследите тук

Свързани компании:

ТБ Корпоративна търговска банка АД - в несъстоятелност(6C9)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:33 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
stanislavr
преди 9 години
И ква е ползата от файдата? Квесторите се назначават от БНБ, временните синдици се избират от списък на БНБ. Да станеш синдик в България е като да членуваш в ловна дружинка или да си член на мафията - трябва да се гътне някой, за да освободи място и затвореното общество на синдиците да организира изпит. А цесиите са договори между клиенти на банката, квесторите ги осчетоводяват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
крас
преди 9 години
ЗАЩО СЛЕД КАТО ПЛАТИ МИЛИАРДИ ЗА ТАЗИ БАНКА ДЪРЖАВАТА НЕ СТАНА НЕИН СОБСТВЕНИК, А ВЛЕЗЕ В ТАЗИ ИДИОНСКА ПРОЦЕДУРА ДА СЪБИРА НЕСЪБИРАЕМИ ВЗЕМАНИЯ?!От случващото се спечели Цецо и хората му предобили ОБЕЗЦЕНЕНИ ОТ КВЕСТОРИТЕ активи по които мургавлкото е длъжник!КАКВО ЗНАЧИ ДА ТИ ОБЕЗЦЕНЯТ СЪС 73 % ЗАДЪЛЖЕНИЕТО И С ЦЯЛАТА СИ НАГЛОСТ ВМЕСТО ДЛЪЖНИК С ПОСТАВЕНИ ЛИЦА ДА СЕ ПОКАЖЕШ КОТО "ИНВЕСТИТОР" !!КОЙ ЩЕ ТИ ПЛАЩА ЛИХВИТЕ БЕ ЦЕЦО?ТОВА ЩЕ Е ТЪПИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД КОЙТО ТЕГЛИ КРЕДИТИ ЗА 4,5 МИЛИАРДА ЗА ДА ПЛАТИ ЗАДЪЛЖЕНИЯТА МУ!ЗА БЪЛГАРИЯ СЛУЧВАЩОТО СЕ В МОМЕНТА Е ГРАБЕЖА НА ВЕКА!МАФИЯТА ПОБЕДИ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД!ПРЕМИЕРА ОГНЕБОРЕЦ СЕ ПРАВИ НА РАЗСЕЯН И НЕРАЗБИРАЩ КАКВО СЕ СЛУЧВА РАЗБИРА СЕ НА НИКОЙ НЕ ПРАВИ ВПЕЧАТЛЕНИЕ КАКВО ПРАВЯТ ЦАРСКИТЕ ХОРА В УПРАВАТА НА БТК! ТАМ ВЕЧЕ СА МИЛЕН ВЕЛЧЕВ И БРАТ МУ ГЕОРГИ ЧИЙТО ТЪСТ Е ЗАМЕСТНИКА НА ОГНЯН ДОЙНОВ ЛИЦЕТО СТЕНМАРК!ВРЪЗКАТА МЕЖДУ БОЙКОВИЯ ЦАР И ДРУГАРИТЕ ОТ ПЪРВО ГЛАВНО Е КРЕПКА И НЕРУШИМАДОКОГА ТАКА ЩЕ НИ ГАБАРЯТ БЕ ПИЧОВЕ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 0
stasi666
преди 9 години
Няма да се изненадам ако предложат Пеевски :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 2
aldy
преди 9 години
Най-важното е да прогонят тоя Луврие. Щото Бебчо и Гепчо чакат за тия активи и са готови да дадат 100 000 пъти по-висока цена, ама без да връщат задълженията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Оня
преди 9 години
"ще имат право да атакуват разрешените от тях прихващания и цесии в банката." - значи, ако е на наш човек цесията минава, иначе НЕ! По-добре от нищо, ама пак половинчати мерки с вратички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още