IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Борисов подхвана идеята за обединението на НАП и Агенция "Митници"

Целта на подобна промяна е намаляването на контрабандата по границата, обясни премиерът по време на правителственото заседание

16:55 | 08.04.15 г. 1
И Борисов подхвана идеята за обединението на НАП и Агенция "Митници"

И премиерът Бойко Борисов възприема като добра идеята за обединението на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“, става ясно от стенограмата от заседанието на Министерския съвет, публикувана на сайта на правителството. За него мотив за това действие е „абсолютно ненадеждната“ охрана на границите по отношение на борбата с контрабандата.

Планове за обединението на двете подоходни агенции се лансират периодично в обществото. За подобна промяна заговори и финансовият министър в кабинета „Орешарски“  Петър Чобанов, който я определи като „дългосрочна реформа“ в сектора. В края на миналата година вицепремиерът Томислав Дончев беше категоричен, че идеята ще бъде реализирана, защото присъства в предизборните платформи на ГЕРБ

Експерти и работещи в Агенция "Митници" обаче се обявяват категорично против тази идея. Според бившия директор на Агенция „Митници“ Асен Асенов сливането на структурите е било дискутирано още през 2007 година. Тогава е било решено, че то няма да работи при нас. Само една от функциите на Агенция „Митници“ е приходна – събиране на мита, ДДС при внос и акцизи. Другите й функции обаче не са присъщи на данъчните служители – охрана на границата, борба с трафика на наркотици и оръжия, контрол на стоките с възможно дълготрайна употреба, защита на интелектуалната собственост и други.

Борисов обаче е убеден, че обединението би намалило нарушенията по границата, става ясно от думите му пред министрите. Той посочва факта, че цели смени митничари са били залавяни от контролните органи в нарушения. Липсва документооборот и не може да бъде направена проверка, обяснява още премиерът. Правителството обаче разчита на информация от турските митнически власти и нарушенията излизат наяве, става ясно още от думите на Борисов.

„Те не служат на държавата, те служат на други господари“, категоричен е той и допълва, че тази порочна практика е продължила десетилетия.

В борбата с контрабандата на цигари сериозно е впрегнато Министерството на вътрешните работи, посочва Бойко Борисов. „Средно по 40 хил. стека на ден от контрабандните цигари по пазарите, МВР задържат и днес им дадох много добра оценка, в смисъл: докато не съберем сега от пазарите толкова цигари, колкото ТИР-а са влезли, няма да ги оставя на мира“, допълва той.

Борисов е категоричен, че няма да се откаже, „докато не заковем границите, така че да са 100% надеждни – с видеонаблюдение, с кантарите“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
ceneto
преди 9 години
по пазарите още има продаващи цигари, на илиянци още има продаващи фактури, незнам кой какво бори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още