IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отново се обсъжда сливането на митниците и НАП

Това е сериозно предложение за дългосрочна реформа, заяви Петър Чобанов

16:18 | 05.06.14 г. 2
Отново се обсъжда сливането на митниците и НАП

Идеята за сливане на Националната агенция по приходите (НАП) и митниците е „сериозно предложение за дългосрочна реформа“. Това каза финансовият министър Петър Чобанов пред журналисти в отговор на въпрос как гледа на искането на ДПС за преструктуриране и сливане на двете администрации.

В тази идея има много голям смисъл с оглед подобряването и координацията между двете институции. При постигане на обществено съгласие, трябва да се пристъпи на етапи към реализацията й, за да се засили координацията между ръководствата, каза министърът.

Чобанов смята, че първоначално трябва да бъде създаден междинен орган, чрез който да се осъществява тази координация и след това да се премине към сливането на двете структури. Във Великобритания имало такава структура, посочи той.

На въпрос дали ДПС имат предложение кой да оглави новото звено, Чобанов отговори: „Рано е да се говори за началник на новата структура, тук са необходими законови промени. По-добре е тази година да се съсредоточим как ръководствата по-добре да се координират и да оформим съответния механизъм за това, а след това да преминем към цялостното осъществяване на идеята“.

Идеята за сливане на двете администрации е стара, заяви председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев.

Той уточни, че в момента работни групи от различни институции действат по такъв проект. Когато създавахме Националната агенция по приходите и финансов министър беше Пламен Орешарски, моето предложение беше да се създаде национална агенция по приходите по модела, разработен от Световната банка - всички приходни агенции да влязат в една национална агенция по приходите, припомни Цонев.

Тогава Орешарски преценил, че е твърде рано за създаването на такова звено. „Тогава ние решихме, че ще го правим на етапи. Първият етап - да обединим данъчната администрация с звеното на НОИ, което събира осигуровките, така и направихме. Това е агенцията в днешния й вид“, допълни председателят на бюджетната комисия.

Последните години показали сериозни проблеми при събирането на приходи от данъчните и митниците.

Според Йордан Цонев, сливането на двете администрации е въпрос на време. 

Това е "сложна, революционна реформа", изискваща много работа и промени в редица закони, разясни той. Сливането можело да се осъществи до есента, ако се даде възможност на парламента и правителството да работят нормално, но ако са под натиск, нямало как да се случи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Днеска признаха че това било искане на ДПС, което от БСП отхвърлили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
bgMan
преди 9 години
Продължаваме да правим едни и същи безсмислени упражнения в опит да оправдаем умишлени престъпления от страна на управляващите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още