IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Договорена е 460 лв. минимална заплата в основната дейност на металургията

Стартовата заплата на нискоквалифицирания персонал извън основната дейност пък ще бъде 371 лв.

18:24 | 16.04.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Договорена е 460 лв. минимална заплата в основната дейност на металургията

Ръст от 7 на сто на минимална работна заплата в основната дейност спрямо миналогодишния Браншови колективен договор в металургията е договорен днес, съобщиха от пресцентъра на КНСБ. 

Днес официално е подписан браншовият договор, като минималната работна заплата в основната дейност в металургията става 460 лева, като е с 27,7 на сто по-висока от минималната за страната (360 лв.) Договорено е също увеличение на стартовите заплати на нискоквалифицирания персонал извън основната дейност, като те ще бъдат по-високи с 3 на сто спрямо минималната работна заплата за страната (или 370,80 лв.)

В новия Браншови колективен договор е предвиден ръст от 23 на сто на допълнителното възнаграждение за нощен труд, като с това увеличение минималните доплащания в бранша са над 3 пъти по-високи от нормативните изисквания. 

Актуализирани са условията и редът за получаване на допълнителни обезщетения (подпомагане) от работодателя при прекратяване на трудовите взаимоотношения, извън предвидените в Кодекса на труда. Социалните партньори са уточнили и условията за присъединяване към КТД в предприятията, включително за размера на присъединителната вноска за нечленуващи в синдикални организации, се посочва в съобщението. 

Подобрените социални параметри са утвърдени с подписите на Васил Яначков - председател на Синдикална федерация "Металици" - КНСБ, Людмил Павлов - председател на Национална федерация "Металургия" - КТ "Подкрепа", и Антон Петров - председател на Браншова асоциация на металургичната индустрия.

На подписването са присъствали заместник-министърът на икономиката Любен Петров, вицепрезидентът на КНСБ Валентин Никифоров, изпълнителният секретар на КНСБ Николай Недев, заместник-председателят на БСК Димитър Бранков и други, информират от пресцентъра на КНСБ.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още