IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенков: Сливането на болници ще освободи средства за лечебна дейност*

Здравното министерство ще предложи създаването на болнични консорциуми

11:22 | 27.04.15 г. 1
Пенков: Сливането на болници ще освободи средства за лечебна дейност*

Целта на сливането на болници е обединяване на всички административни дейности, за да се даде предимство на лечебната дейност и болниците да извършват само присъщата им дейност. Това заяви пред БНТ заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков по повод на сливания на лечебни заведения, които започнаха преди броени дни.

Част от мерките за финансовото оздравяване на болниците включват обсъждането на различни варианти за сливане или на дейност, или на физически и юридически лица, които работят в болничната сфера, посочи Пенков.

Припомняме, че в края на миналата седмица директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев бе освободен от съвета на директорите на здравното заседание като част от започналата процедура по сливане на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" и УМБАЛ "Александровска". Успоредно се осъществява и сливането на детската онкохематология с болница "Царица Йоана – ИСУЛ".

Уволнението на директора на болницата е свързано с този процес на сливане, обясни зам.-министърът. И допълни, че МЗ иска да обедини административните дейности и болниците да извършват само присъщата за тях работа. Според него по този начин ще бъдат освободени средства за лекарите и за болниците. “Ние не искаме да засягаме лечебната дейност”, увери той.

По този начин около 350-400 души могат да бъдат освободени, коментира Пенков, като уточни, че това важи само за администрацията. По думите му в момента се прави анализ колко средства ще бъдат спестени за лечебната дейност след подобна оптимизиция. Той е категоричен, че това е в интерес на болниците.

Зам.-министърът обясни, че състоянието на болниците не е прекрасно, има огромни задължения, годината е трудна, парите не достигат. “Трябва да се вземат някакви мерки, за да може тези болници да бъдат оздравени”, смята той.

По мнение на Бойко Пенков има много логика в създаването на подобен тип структури. И даде пример с Париж, където са обединени с дейността си 38 университетски болници, а отделно в друга група са обединени над 50 частни с цел намаляване на дълговете им.

Пенков каза, че на обществено обсъждане ще се подложи предложението да се направят така наречените болнични консорциуми – доброволно сдружение между областните и общинските болници, за да се постигне по-добро здравно  обслужване по региони. В момента се обсъжда това да се случи в Бургас, Хасково и София област.

На лечебното заведение, в което беше извършено посегателството срещу бебе от акушерка, най-вероятно ще бъде съставен акт, каза Пенков. Той допълни, че акушерката Емилия Ковачева, която е заснета от охранителни камери как нанася удари по 4-дневното бебе, е имала безупречна трудова биография. След инцидента здравното министерство е разпоредило проверка, която да установи дали Ковачева е малтретирала бебета и в други болници, в които е работила.

Тече един злокобен план за унищожаване на положителния пример в българското здравеопазване и явно аз не се вписвам като човек, който може да го проведе. Това заяви пред bTV уволненият директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски” д-р Дечо Дечев.

Той разказа, че е прочел по медиите мотивите за освобождаването си, решено от Министерство на здравеопазването. Като аргумент ведомството посочва течащ процес на сливане с „Александровска“ болница.

„За да почне да тече изобщо такъв процес, трябва да има решение на МС, а такова решения няма. Това не е нищо повече от едно намерение. Оттам излиза и абсурдната теза директорът да бъде сменен, след като е сменен, защо се назначава нов?”, попита д-р Дечев.

Още в края на миналата седмица лекари и медицински работници от болницата протестираха в защита на уволнения директор и срещу плановете за сливане на клиниката им с „Александровска“ болница. Днес протестите продължиха. За изпълняващ длъжността директор на Университетската болница "Свети Иван Рилски" е определена д-р Мариета Райкова*, която тя е била заместник на отстранения д-р Дечо Дечев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:48 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
IQ96
преди 8 години
Не съм специалист и не мога да коментирам аргументирано, но има нещо гнило да се сменя успешен (доколкото разбирам от медиите) ръководител. В Б-я това обаче си е в реда на нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още