IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът за отбрана ще расте до 2% от БВП към 2024 година

Предизвикателства пред армията ни могат да се окажат кризата в Украйна, "Ислямска държава", както и тлеещи конфликти на Западните Балкани

14:49 | 08.05.15 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бюджетът за отбрана ще расте до 2% от БВП към 2024 година

Бюджетът за отбрана на страната ще расте непрекъснато през следващите години, за да достигне 2% от брутния вътрешен продукт (БВП) през 2024 година. Това е записано в проекта на Програма за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили, публикувана за обществено обсъждане.

От 2016 до 2018 година парите за отбрана трябва да бъдат не по-малко от 1,35% от БВП, а до 2020 година – не по-малко от 1,5%, става ясно още от разчетите на правителството.

Ще има и преструктурирането на разходите – в момента 73% от тях отиват за личния състав, 21% - за текуща издръжка и 6% за капиталови разходи. До 2020-2024 година разходите за личния състав трябва да намалеят до 60%. Разходите за текуща издръжка и капиталовите разходи ще имат дял от по 20% от общите.

За изпълнение на възложените мисии и задачи въоръжените сили на страната ще бъдат с обща численост не по-малко от 37 хил. и не повече от 40 хил. души. Анализите обаче показват, че към 2015 година числеността на въоръжените сили у нас е достигнало критично ниво, под което не е възможно да бъдат изпълнявани основни задачи.

Начините за финансиране на армията ще бъдат от националния бюджет, програми на НАТО за инвестиции, европейски програми и двустранни механизми за финансиране с участието на САЩ.

Като предизвикателство пред отбранителните способности на страната в програмата са посочени кризата в Украйна, терористичната организация „Ислямска държава“ и набирането на доброволци за бойни действия в кризисни райони, както и завръщащите се в Европа и в Западните Балкани радикални ислямисти, участвали в бойни действия.

Проблемни могат да се окажат нерешени конфликти в Западните Балкани, продължаващите военни действия в Близкия изток и Северна Африка.

Документът припомня, че в отговор на влошената среда НАТО увеличава числеността на силите си за бързо реагиране до 30 хил. души. България има готовност за участие в силите на организацията с много висока степен на готовност. До 2028 година страната ни трябва да подготви 50 формирования, съгласно Целите за способности на НАТО.

„Финансовите ограничения, основно в областта на доставка на ново въоръжение и техника и за осъществяване на програмите за модернизиране, продължават да се явяват основна пречка пред изпълнението на поетите ангажименти по изпълнение на пакета и подготовката на декларираните формирования“, се казва в програмата.

Сред непосредствените задачи в програмата е до края на тази година да се направи преглед на финансовите ресурси за отбрана. През 2017 година трябва да бъде готов Центъра на НАТО за централизирано оповестяване на корабите на море.

През 2019 година трябва да бъде изграден и Елемент от системата за командване и управление на ВВС на НАТО и постигане на пълни оперативни способности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:15 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
serafima
преди 9 години
И още нещо - Боко като говорител на правителството обяви, че засега пари за отбрана няма. Неко да наближи 2024 г. и тогава ще говорим. ТВЪРДЕ много време има дотогава при тези динамични събития около нас. Видимо на НАТО/САЩ (това е едно и също) не може да се разчита да ни превъоръжава. Могат да ни използват за плацдарм, като ни набиват канчето, че ще траем и изпълняваме, защото сме член на тяхната организация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Rumen_
преди 9 години
Я почнете да плащате осигуровките на военните в пълен размер и преизчислете тогава колко процента са ни разходите за отбрана.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още