IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

София дава над 600 хил. лв. за музикални проекти тази година

Средствата са част от общо 3,5 млн. лева, предвидени за подкрепа на културни проекти и творци от всички сфери на изкуството

17:08 | 10.05.15 г.
София дава над 600 хил. лв. за музикални проекти тази година

Столична община планира да подкрепи с 600 хил. лв. проекти, свързани с музикалното изкуство, тази година, каза кметът на София Йорданка Фандъкова при откриването на Общото събрание на Българската музикална асоциация, съобщиха от пресцентъра на Столична община. 

Средствата са част от общо 3,5 млн. лева, предвидени за подкрепа на културни проекти и творци от всички сфери на изкуството тази година. Общината финансира или съфинансира проекти чрез два основни механизма - Културния календар на Столична община и програма „Култура”.

Инвестициите в културни проекти, подкрепата на творците, творческите среди и предприемачите, които прави Столичната община, развиват културните и творчески индустрии и това дава ръст на икономиката на града, посочи Фандъкова.

През последните години ясно се вижда нарастването на броя и жанровото разнообразие на музикалните фестивали, получили подкрепа в Културния календар на Столична община. Повече от два пъти е нараснал техният брой - от 9 на 19. Едни от най-известните фестивали са Европейски музикален фестивал, Софийски музикални седмици, Фестивал „Изкуството на Барока“, Фестивал „Ей ту джаз“, Международен фестивал „Млади музикални дарования”.

Фандъкова отправи покана към Българската музикална асоциация да излъчи свои представители в Обществения експертен съвет по култура и в Творческия съвет по Програма „Култура”.

В изказването си кметът посочи готовността за подкрепа по отношение на защитата на авторските права. Столична община има сключено споразумение с „Музикаутор” и с „Профон”.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още