IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата система за организация на болниците ще бъде готова до есента

Здравната каса трябва да покрива медицинските дейности, а не администрацията, каза Петър Москов

16:50 | 12.05.15 г. 2
Новата система за организация на болниците ще бъде готова до есента

Здравната каса трябва да покрива медицинските дейности, а не администрацията на болниците, каза във Велико Търново министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, предаде БТА. По думите му новата система за реорганизация на болниците ще бъде готова до есента. Тя предвижда разделението на медицинските от стопанските разходи на съответната болница.

В момента съвместен екип от Министерството на здравеопазването и Министерството на финансите изяснява собствеността на болниците и възможностите за окрупняването им.

Министърът посочи, че ще бъде изчистен проблемът със собствеността на болничните бази. Като пример той даде болница "Д-р Стефан Черкезов" във Велико Търново, която има изнесени отделения и плаща по 600 000 лева за транспорт годишно. "С реорганизацията ще стане възможно събирането на цялата дейност на едно място", посочи Москов.

Здравният министър прогнозира, че ще има сериозни възражения по отношение на вливането на бившите диспансери в структурите на многопрофилните болници, но обоснова предложението за подобно сливане с думите : "Много по-добре е да имаме една стройна администрация, отколкото пет отделни. Ще има сериозни брожения, тъй като има директори, които са със самочувствие на владетели и феодали".

Той посочи, че центровете за спешна медицинска помощ ще останат към областните болници и след реформата. За ремонтите и оборудването им са предвидени по около 1,5 млн. евро, които са част от договорените 85 млн. евро за реформа в спешната помощ с Европейската комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 2
aav
преди 8 години
УМАЛ "Св. Иван Рилски" София протестира всекидневно вече трета седмица. Някъде да го виждате отразено?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 2
aav
преди 8 години
УМАЛ "Св. Иван Рилски" София е единствената държавна болница е положителен баланс. Директорът д-р Дечо Дечев, бе уволнен от Петльо Москов, заради това, че Дечев бил непослушен и критикувал наложените лимити и безсмисленото чекиране на личните карти на пациентите. Същевременно след скандал НЗОК бе пренудена да спре 3 500 000лв. извън лимитно плащане към частните токуда и софиямед. Още по скандално е че извън лимитно плащане на вече извършени дейности на държавните болници дори не е предвидено. Москов и заместниците му с дейстивията си защитават само болниците с огромни черни каси, т.е. частните. Защо ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още