IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отпадат ограниченията за субсидирана заетост в земеделския сектор

Пари ще могат да получават и частни посреднически агенции, които са намерили работа на регистрирано безработно лице с увреждания

10:18 | 19.05.15 г.
Отпадат ограниченията за субсидирана заетост в земеделския сектор

Фирмите от селскостопанската сфера ще могат да получават субсидии за наемане на безработни лица. Това ще стане с приемането на промени в Закона за насърчаване на заетостта, които са публикувани за обществено обсъждане на портала за обществени консултации. Становища могат да се изпращат до 31 май.

В момента селскостопанските фирми са изключени от обхвата на закона. Те можеха да субсидират работни места само по линия на еврофондовете. Заради по-високите субсидии на площ обаче стопаните се преориентираха основно към монокултурно земеделие, най-вече зърнопроизводство, и ефектът върху заетостта в сектора е минимален.

С най-голям потенциал за създаване на заетост са производството на плодове и зеленчуци и животновъдството, където подпомагането е и най-ниско. Затова и от синдикатите настояваха в новата Програма за развитие на селските райони подпомагането да се обвърже с произведената продукция и заетостта, а не само с площите.

Това искане е заложено в наредбата за прилагането на подмярка “Инвестиции в земеделски стопанства” от новата Програма. При одобрението на проектите за финансиране ще се дава приоритет на тези, които осигуряват заетост, на проекти на млади фермери, за биопроизводство и т.н.

Социалният министър Ивайло Калфин предлага и въвеждането на еднодневни трудови договори за наемане на сезонни работници – друга мярка за “изсветляване” на заетостта в селскостопанския сектор.

Разширяване на субсидиите

Пари ще могат да получават и частни посреднически агенции, които са намерили работа на регистрирано безработно лице с увреждания. Периодът на заетост трябва да е поне година, предвиждат предложените поправки в закона.

Увеличава се от 12 на 18 месеца периодът, в който ще се субсидират работодатели, наели безработни младежи до 29 години без оглед на тяхното образование и квалификация. От 12 на 24 месеца се увеличава и срокът, за който ще се субсидират микропредприятия, които са наели на първите пет разкрити работни места регистрирани в бюрата по труда безработни.

За период до 36 месеца ще се плаща и на фирми, разкрили работни места чрез дуално обучение, на които са наели регистрирани безработни.

Няма да се субсидират обаче работни места в микропредприятия, за които са наети безработни на непълно работно време. Субсидии на работодатели за нает безработен на непълно работно време ще се изплащат само ако става въпрос за лица с трайни увреждания или безработни родители с деца.

Субсидиите за работните места освен това ще могат да се ползват, ако заетостта продължи поне още толкова дълго, колкото е периодът на субсидирането й. Предвижда се също така да се субсидират работните места за наети над 55 години, а не 50 години, каквито са сега действащите законови текстове.

Безработни, започнали собствен бизнес с подпомагане от Агенцията по заетостта, също ще могат да получат допълнителни средства, ако наемат друго безработно лице. Отпада изискването това да е член на семейството, предвиждат още предложенията.

Стимули за активно поведение на пазара на труда

В закона се регламентира мотивирането за активно поведение на пазара на труда, не само включването в мерки за програми и заетост.

Същевременно обаче се предвижда да отпаднат графиците за посещения на безработните лица в бюрата по труда по регистрация, които се подготвят от трудовите посредници. Предлага се в бъдеще да се изготвя само план за действие на регистрираните.

Безработните обаче задължително ще се включват в обучения, които ще се заложат в плана за действие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още