IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерти: Не правим драматични промени в пенсионната система

Работодатели и синдикати виждат още резерви, които да оптимизират системата

10:26 | 21.05.15 г. 3
Автор - снимка
Редактор
Експерти: Не правим драматични промени в пенсионната система

Промените в пенсионната система не са драматични, променят се параметрите, така че системата да стане по-устойчива и да гарантира адекватни пенсии. Около тази позиция се обединиха президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов и заместник-председателят на БСК Димитър Бранков пред bTV в коментар на приетите от правителството вчера промени по пенсионната реформа.

Трудно е стъпката за повишаване на възрастта за пенсия да бъде по-радикална от приетата от кабинета – два месеца, съгласиха се и двамата експерти.

От БСК виждат още резерви за подобряване на системата основно в ограничаване достъпа до инвалидни пенсии заради осигурителните измами, по отношение на служителите в отбраната и сигурността, защото сега не се решават изцяло и категорично проблемите там. Бранков посочи, че за тези сфери Камарата има много претенции за критериите, които се прилагат и категоризацията на служителите. Третият резерв е свързан с категорийните работници.

Димитър Манолов отбеляза, че тази група хора е незначителна като брой – около 200 души и те не могат да натежат на системата, така че да я деформират.

"Най-важното е, че постигнахме баланс между социалните партньори", каза Манолов и акцентира върху това, че работодателите са доказали с аргументи, че осигуровките трябва да се повишават по различен от първоначално предложения механизъм, а синдикатите от своя страна са доказали, че нарастването на пенсионната възраст трябва да се движи по друг ред. На практика управляващите разсрочват повишението на осигурителната вноска в рамките на две години, отбеляза Манолов. 

Припомняме, че вчера правителството и представителите на работодателските и синдикални организации постигнаха съгласие за промените, които предстои да бъдат внесени в Народното събрание. Осигурителните вноски ще се увеличат през 2017 година с 1%, през 2018 година също с толкова и приходите ще отиват във фонд „Пенсии“ на НОИ. 

Няма гаранция, че приетите сега промени по пенсионната система ще бъдат запазени от всяко друго следващо управление, каза Бранков. Манолов посочи, че силно се надява поправките да не бъдат отменяни в бъдеще.

Относно решението от вчера на Върховният административен съд (ВАС), с което бе отменено Постановлението на Министерския съвет от декември 2014 г. за определяне на нови размери на минималната работна заплата (МРЗ) за 2015 г. и Бранков, и Манолов бяха категорични, че няма да се наложи връщане на пари от страна на работещите, а цялата процедура по определянето на МРЗ трябва да премине по каналния ред, тоест чрез обсъждане в тристранката.

Кабинетът няма да обжалва решението на Върховния административен съд (ВАС) за отмяна на постановлението, с което беше увеличена минималната работна заплата от 1 януари 2015 г. Постановлението от декември 2014 г., с което минималната заплата става 360 лв. от 1 януари 2015 г. и 380 лв. от 1 юли 2015 г., ще бъде прегласувано, съобщиха вчера от кабинета.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
Атанасио
преди 8 години
В коментар 1 тук - http://darikfinance.bg/***/115111#commentsсъм писал ,че ме мързи да пиша Основното е да се подържа безработицата до 2-3% и знам как да стане за столетия ,и на световно ниво Нещата не може да се разглеждат поотделно Хората трябва да знаят ,че идват 3 планетарни катастрофи и може да се избегнат ако се вземат мерки веднага и правилните - http://atanasio.blog.bg/drugi/2013/09/16/otvoreno-pismo.1148972Готов съм да застана пред всички академии на науките ,експерти и NASA за да обясня подробно - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1431029987175231Идеята ми е забрана на офшорки и т.н. регулации и данък лукс - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685с цел 6% бюдж.излишъци които се инвестират в точно определени неща https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1436573383287558
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
Repoman
преди 8 години
Нищо не се казва кога най-после ще можем да си местим партидите от ПФ към НОИ. Това беше важно за голяма част от хората родени скоро след 1959г. и още е важно, защото на тези хора не им остават много години до пенсия и много от тях искат да отидат към НОИ за да не им се орязва пенсията от НОИ. Въпросът вече е тук, не остават много години за мислене.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
fordi
преди 8 години
Нищо не се казва за тавана на пенсиите,и от кога ПФ ще започнат да изплащат пенсиите на ранно пенсионираните?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още