IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Москов очаква 30 млн. лв. дефицит в бюджета на НЗОК

Анализ на здравния фонд показва, че цените на клиничните пътеки трябва да се намалят с 13 на сто

17:20 | 29.05.15 г. 1
Москов очаква 30 млн. лв. дефицит в бюджета на НЗОК

Министърът на здравеопазването Петър Москов очаква дефицитът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) тази година да е не повече от 30 млн. лв. Това обяви той пред журналисти на Петия национален конгрес на пациентските организации.

Целта, която екипът на НЗОК и екипът на Министерството на здравеопазването към момента са обявили, е евентуален преразход в бюджета на НЗОК около 30 млн. лв., каза министърът, цитиран от БТА.

Преди ден управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов каза, че преразходът на Националната здравноосигурителна каса за годината ще е около 200 млн. лева, и то след използването на резерва. Без да се включва резерва, Касата „свети на червено“ с 292 млн. лева, коментира той.

Очакваният недостиг за болниците до края на 2015 г. е 124 млн. лева, при лекарствата за домашно лечение той ще е около 109 млн. лв., а за онкомедикаментите - към 59 млн. лв., изчисли Комитов.

Във връзка с исканото от Здравната каса намаление на цените на клиничните пътеки заради преразход и отчетени увеличени обеми дейност Москов каза, че усилията са в насока за намаление на цените, но уточни, че изходът е по-бързо приемане на законовите условия, които променят начина на разходване и на финансиране на системата, както и нейната структура. Със здравните вноски трябва да се плащат заплати на лекари и лечението на пациентите, конкретизира Москов.

Анализ на НЗОК показва, че при тези темпове на растеж (на обемите извършена медицинска дейност, бел. ред.) би трябвало цените на клиничните пътеки да се намалят с 13 на сто, коментира подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров, който също участва във форума. Българският лекарски съюз дава сигнали, че не е съгласен с намаляването на цените, но има и други механизми, които могат да се използват, допълни той.

Петров посочи, че е възможно за плащанията към болниците и за лекарства НЗОК да използва надсъбраните средства от здравноосигурителни вноски, но сумата ще е ясна към септември. Според шефа на НЗОК обаче Касата ще получи от НАП не повече от 5 млн. лв. за цялата година, въпреки че от приходната агенция отчетоха преизпълнение на приходите от здравни осигуровки само за първите три месеца на 2015 г. от 80 млн. лв.

Петров допълни, че има и друга възможност - към средата на годината някои от дейностите, извършвани в болничната помощ, да се прехвърлят в доболничната помощ - 15-20 клинични пътеки и процедури в областта на очните заболявания, лъчетерапията и други.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 8 години
Доколкото се сещам намалението на цените на КП щеше да е само за тези болници които са в преразход , а не на всички . Нещо друго - "Петров допълни, че има и друга възможност - към средата на годината някои от дейностите, извършвани в болничната помощ," - СЕГА НЕ Е ЛИ към средата на годината ? Да не става въпрос за другата година .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още