IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десислава Танева: НС ще приеме новия Закон за горите следващата седмица

Намаляването на ДДС върху храните у нас е процес на убеждаване, коментира министърът на земеделието и храните

11:29 | 06.06.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Десислава Танева: НС ще приеме новия Закон за горите следващата седмица

Новият Закон за горите, чиято цел е да ограничи незаконната сеч, трябва да бъде приет от Народното събрание (НС) следващата седмица. На това се надява министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

„Една от основните идеи в новия Закон за горите е да се ограничи незаконната сеч и незаконния добив в горски територии, не само в по-малките гори“, поясни министърът на земеделието в предаването „Седмицата“ на Дарик Радио. „Предвижда се поставяне на GPS устройства на автомобилите, превозващи дървесина от сечището, маркиране на отсечените дървета и монтиране на на видеонаблюдение във всички складове.“

Тя припомни и за задължението да не се извършват никакви дейности в горските територии през тъмната част от денонощието.

Предложенията за промени трябваше да бъдат гласувани от НС още в петък, но това не се случи поради липсата на кворум. Освен това мораториумът върху горите изтича следващата седмица, ако не бъде удължен от парламента. Но през това време трябва да бъде одобрен и законопроектът за изменение и допълнение в Закона за горите, коментира Танева.

Танева съобщи, че се открива дежурен център към телефон 112 за нарушения, свързани с горите, измежду които пожари, незаконна сеч и други. В интервала от 30 мин. до 1 ч. и 30 мин. подаденият сигнал ще се предаде в региона на дежурния екип и ще бъде извършвана проверка, като така времето се скъсява от досегашния един ден за реакция.

Постоянният център към телефон 112 за получаване на сигнали за различни нарушения в горите, който Танева открива днес, ще бъде денонощен, а сигналите ще бъдат проверявани от 400 екипа в системата на Изпълнителна агенция по горите и държавните горски предприятия.

Намаляването на ДДС върху храните по примера на Румъния и за което икономическият министър Божидар Лукарски говори у нас е „процес на убеждаване“, коментира земеделският министър. По нейни думи подобна стъпка би имала по-добър ефект върху потребителите и производителите.

Очаква се тази година добивът на рози и розово масло да бъде нисък заради пазара, метеорологичните условия, а не заради законодателните промени, заяви Танева преди честването на Празника на розата в Казанлък на 7 юни. Тя добави, че България продължава да е един от най-големите производители на розово масло в света.

Маржовете при цените на черешите са огромни, коментира Василева оскъпяването от производителя, предлагащ плодовете при 0,50-0,60 лв. за кг на борсите, до магазина, където се продават при 3-3,50 лв. за килограм.

По нейни думи решението на този проблем е обединение на производителите с цел предлагане на еднаква продукция, големи количества и извършването на по-качествени инвестиции.

„Нито една ферма няма да бъде затворена заради административни решения или неизпълнение на изискванията за категоризация“, увери Танева. „Неуспелите да изпълнят условията ще могат да продават млякото си за узрели сирена и кашкавал.“

Подобна гаранция тя даде и за пчеларството, допълвайки, че към него има огромен интерес.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:40 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още