IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие да обменяме данъчна информация със САЩ

От БСП са против споразумението и настояват Народното събрание да не го ратифицира

13:36 | 11.06.15 г.
Парламентът прие да обменяме данъчна информация със САЩ

Депутатите пуснаха окончателно Споразумението между правителствата на България и САЩ за подобрено спазване на данъчното законодателство и въвеждането в действие на Данъчния закон за чуждестранните сметки (FATCA).

Със споразумението България и САЩ се договарят за задължения за събиране и обмен на информация по отношение на американски сметки, за които се предоставя информация, приложение на FATCA към българските финансови институции, сътрудничество при спазване на законодателството и принудителното изпълнение, взаимен ангажимент за продължаване на действията за насърчаване на ефективния обмен на информация и прозрачността и др.

Според управляващите положителен ефект от споразумението ще е подобряване на състоянието на българските финансови институции, тъй като те няма да плащат 30% данък за доходи и плащания с източник САЩ, няма да влизат в преки преговори с американските данъчни власти, еднакво ще бъдат третирани по отношение на разкриване на банкова тайна и лични данни, ще имат определени предимства.

Този нов за държавата ни тип на автоматичен обмен на финансова информация вече е наложен като световен стандарт сред страните членки на ЕС, пише още в доклада.

От БСП обаче се обявиха категорично против споразумението и настояха парламентът да не го ратифицира.

Румен Гечев беше категоричен, че документът е едностранен, защото САЩ ще имат достъп до българските данни, но нашите власти няма да имат реципрочния достъп до американските данни за банкови сметки на българи, които са придобили пари от престъпна дейност.

"Ще станем съучастници на всички онези, които си крият парите в САЩ. Американската страна няма да има ангажимента да ни уведоми кои и колко са хората, които са си скрили парите там", настоя социалистът Таско Ерменков.

Според съпартиецът му Георги Търновалийски САЩ ще спечели 800 милиона долара допълнително от това споразумение, а за нас ефектът ще е отрицателен и ще има допълнителни разходи за администрацията.

Още новини четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още