IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Неочаквани промени в наредбата за топлоснабдяване бавят сметките за парно*

Промените, направени без съгласуване с топлинните счетоводители, са публикувани в Държавен вестник на 9 юни

15:58 | 11.06.15 г.
Неочаквани промени в наредбата за топлоснабдяване бавят сметките за парно*

Възможно е да има забавяне с минимум един месец на изравнителните сметки за топлинна енергия заради изненадващи промени в наредбата за топлоснабдяване, обнародвани в Държавен вестник на 9 юни. Промените не са били съгласувани с фирмите за дялово разпределение. Това коментира Милена Стоянова - управител на фирмата за топлинно счетоводство "Техем", цитирана от БТА.

Тя допълни, че Асоциацията на топлинните счетоводители ще поиска отлагане на влизането в сила на промените в наредбата, тай като те предвиждат само малки корекции в нормативните текстове, но ще доведат до цялостно преизчисляване на изравнителните сметки за сезон 2014-2015 година, част от които вече са готови.

От Министерството на енергетиката обаче обясниха, че новите изисквания в наредбата ще бъдат прилагани само за изравнителни сметки, които не са били изготвени до 9 юни, тоест с влизането в сила на нормативния акт. Няма да има промяна в начина на издаване на изравнителните сметки, а разликата е единствено при начина, по който се начислява количеството топла вода на неизрядните абонати. 

"Целта на промените в Наредбата за топлоснабдяването е да се постигне по-справедлив начин на изчисляване на изразходваните количества топла вода от страна на изрядните  абонати", допълват от Министерството. 

Измененията не могат да бъдат наречени изненадващи, защото са публикувани за обсъждане още през ноември 2014 година и в обсъждането им са участвали топлинни счетоводители, става ясно от съобщението. 

Промените определят нов начин на разпределяне на общите разходи за топла вода и той ще засяга и изравнителните сметки от изминалия вече отоплителен сезон.

Промените в наредбата предвиждат да се добавят нови текстове и указания за разпределяне на разликите между общия водомер в абонатната станция и индивидуалните водомери, когато на общия водомер е отчетено по-високо потребление. Разликата ще бъде начислена на клиентите, които нямат индивидуални водомери за топла вода, измервателните им уреди са стари или без пломба, както и в случаите, когато клиентите не са осигурили достъп за отчет на индивидуалния водомер.

При тези случаи на клиентите ще бъдат начислени първо по 140 литра на денонощие на ползвател и второ разликата между показанията на общия водомер и индивидуалните водомери в имотите, но не повече от 280 литра на денонощие на човек. Според изчисленията на фирмата за топлинно счетоводство това означава по около 9 куб. метра вода на човек на месец.

От друга страна, ако на общия водомер е отчетено по-ниско потребление, то разликата ще се приспада само върху сметките на клиентите с изрядни уреди, предвижда още наредбата.

Според предварителните данни на компанията на ниво етажна собственост общо 42 процента от сградите в София ще имат да получават пари от топлофикация при изравнителната сметка за този сезон. Най-много са тези сгради, които имат да получават над 500 лева.

"Техем" обслужва 6 834 сгради в София. Данните са на база изследвани 4 844 сгради, като са взети предвид фактурираната енергия всеки месец през отоплителния сезон 2014-2015 и реално отчетената към края на сезона.

Общо 1559 сгради, или 32 процента от изследваните сгради, ще имат изравнителна сметка с отклонение до 10 лв. от фактурираната им енергия или с близка до нулева изравнителна сметка, сочат данните на компанията. 1257 сгради, или 26 процента, ще имат да доплащат.

От сградите, които имат да доплащат, най-много са тези, които дължат суми между 250 и 500 лева.

* Допълнено със становището на Министерството на енергетиката за промените в Наредбата за топлоснабдяване. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още