IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преференциалните цени не стимулирали развитието на ВЕИ сектора

От сектора се оплакаха, че регулаторът не взема предвид инвестиционните и експлоатационните разходи на централите

11:38 | 12.06.15 г. 6
Преференциалните цени не стимулирали развитието на ВЕИ сектора

Преференциалните цени, определяни от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), не стимулират развитието на сектора. Това коментираха от Българската соларна асоциация по време на общественото обсъждане на доклада за цените на енергията, произведена от възобновяеми източници.

Малинка Николова от Асоциацията посочи, че през миналата година, когато преференциалните цени за изкупуването на енергията са били с 10% по-високи от предлаганите сега, са били изградени 170 киловата мощности. Това е консумацията на един етаж от обществена сграда, посочи Николова.

Тя припомни, че преференции се определят за сектори, които държавата иска да стимулира, а реално това не е факт.

Според изчисленията на Асоциацията стимулиращи цени биха били около 340 лева за мегаватчас за соларни централи до 5 киловата и около 260 лева за мегаватчас за централи до 30 киловата. Предложението на регулатора обаче е с по около 100 лева по-ниско.

Председателят на КЕВР Иван Иванов беше категоричен, че спрямо пазарните цени определените от регулатора цени за ВЕИ централите са три пъти по-високи и по този показател цените са преференциални.

От сектора се оплакаха още, че регулаторът не взема предвид инвестиционните и експлоатационните разходи на централите, произвеждащи електроенергия от възобновяеми източници.

Аглика Павлова от „Балканика Енерджи“ посочи, че няма намаление на инвестиционните разходи по отношение на централите на биомаса (с използването на 50% оборски тор) с мощност до 1,5 киловата. Според нея дори напротив - цените за оборудването растат. Тя посочи, че удовлетворителна цена за сектора би била с 3-4% по-висока от миналогодишната. През 2014 г. ток от тези централи се изкупуваше при цена 447 лева за мегаватчас.

Даниела Стоичкова от Българската асоциация за устойчива енергетика посочи, че разходите за изграждането на нови централи, използващи биогаз, не са изчислени правилно. КЕВР предлага признаване на инвестиционни разходи в размер на 7 хил. лева за киловатчас, а европейската практика показва, че инвестицията е 7 хил. долара за киловатчас.

Представителите на животновъдите в България поискаха стимули за централите на биомаса, използващи оборски тор, защото благодарение на оползотворяването на тора се избягват глобите, произтичащи от европейското законодателство. Димитър Зоров от Националния говедовъден съюз припомни, че от ноември до март има забрана за оползотворяване на тора на полето заради високите подпочвени води в този период. От тази гледна точка тези централи са много важни за сектора.

Зоров посочи още, че има ресурс за централи, произвеждащи енергия от оборски тор, между 15 и 20 мегавата. Той се обоснова на базата на броя животни в страната. "В България има не повече от 200 хил. млечни крави", допълни още Зоров.

Крайно решение за цените от ВЕИ ще бъди взето на закрито заседание на регулатора на 30 юни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 7 rate down comment 2
Един Българин
преди 8 години
За оборският тор ако наистина е вярно може да се помисли. Останалите са инвестирали на собствен риск във високорискови активи. ВЕИ си е за тяхна сметка и изобщо да не реват. Преизпълнихме плана, така , че ако искат би било чудесно половината да затворят. Други инвеститори като губят на борсата какво да направят? Да дерат обикновения човек? Всеки инвеститор си носи риска.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
vankata89
преди 8 години
Да стига с тези субсидии за глупости. Направете възможно лесно връзването на частните докакинства към мрежата и започнете да изкупувате тока на цена под пазарната и съм сигурен че ще има предостатъчно зелена енергия. Например в Австралия лесно може да се вържеш и да даваш ток на енергото но ти го изкупуват на цена около 3 пъти по ниска от тази която ти продават. Тоя пич някъде в youtube говореше за това https://***.youtube.com/watch?v=VGENVguQQmo но не се сещам къде точно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 3
SS-23
преди 8 години
От сектора се оплакаха още, че регулаторът не взема предвид инвестиционните и експлоатационните разходи на централите, произвеждащи електроенергия от възобновяеми източници----Искаш ли да ти намаля отведнъж разходите за "експлоатация" ?!? С баджанака и комшията ше ви решим проблема за една нош...само изключи камерите... :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 2
alexx
преди 8 години
И още един абсурд. От една страна се тръби, че мощностите многократно надхвърлят потреблението. От друга, непрекъснато се лобира за присъединяване на нови и нови субсидирани ВЕИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
alexx
преди 8 години
Преференциалните цени е твърде меко. Трябва да се наричат най-малкото субсидии или дотации, като ясно да се посочва, че са за сметка на крайния потребител. Нека да минат на паразен принцип, НЕК да прави търгове за купуване на електроенергия и който предложи най-ниска цена, да купуват от него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още