IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Каролев: Ранното пенсиониране на полицаите е скъп лукс за обществото

Системата не е подготвена за реформата, смятат от синдиката на МВР

09:39 | 15.06.15 г. 13
Каролев: Ранното пенсиониране на полицаите е скъп лукс за обществото

От икономическа гледна точка ранното пенсиониране на полицаите е скъп лукс за обществото, коментира пред Нова телевизия икономистът Владимир Каролев относно протеста на полицаите срещу пенсионната реформа.

„Невъзможно е да работиш 28 години, после да получаваш пенсия 40. От икономическа гледна точка това е невъзможно. Това е скъп лукс за обществото”, заяви Каролев.

По принцип България е държавата с една от най-ниските възрасти за пенсиониране, напомни той.
 
Според Илия Кузманов, представител на синдиката на МВР, Владимир Каролев не е добре запознат с исканията на протеста. „Съгласихме се да бъдем солидарни с обществото и да се въведе минимална възраст за пенсиониране. Но не знаем колко е ползата за обществото”, заяви Кузманов. 
 
По думите му системата на МВР не е подготвена за тази реформа, а в момента в нея не могат да работят служители на 55 години. „Реформата на парче не е полезна. МВР не е реформирано, то не е подготвено за тази пенсионна реформа”, заяви синдикалистът.
 
Според Владимир Каролев обаче в системата на МВР се работи прекалено малко и така тя и армията натоварват сериозно пенсионната система в България.

В петък по време на протест полицаи поискаха отстраняването на вътрешния министър Румяна Бъчварова, главния комисар на МВР Николай Николов и на зам.-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов.

Стотици полицаи, пожарникари и служители на затворите протестираха срещу готвената от кабинета пенсионна реформа. Протестите на служителите на реда започнаха в края на миналата седмица, след като преговорите между синдикатите и ръководството на МВР не постигнаха успех. Още преди това вътрешният министър Румяна Бъчварова и социалният министър Ивайло Калфин обявиха, че няма да се откажат от въвеждане на пенсионната възраст от 55 години в сектора.

Бъчварова заподозря, че някой стои зад протеста и така атакува новото ръководство на полицията. Ивайло Калфин обаче се разграничи от това твърдение и обяви, че не приема протеста за политически.

 "Исканията, които се поставят, са напълно синдикални. Разбирам ги, но очаквам разбиране да намерим пресечни точки, както със синдикатите и работодателите", заяви Калфин.

В сектор "Сигурност" трябва да има диференциация във възрастта за пенсиониране, така че всички да не попадат под един аршин, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров чрез БТА. Според него работещите в сектор "Сигурност" са съгласни, че "тези, които са на бюрата", трябва да се пенсионират при по-тежки условия, а, които работят в риск - пожарникари, военни в задгранични мисии, пилоти и определени други категории, могат да бъдат приравнени към най-тежкия труд в индустрията - на миньорите.

Пенсионна възраст трябва да бъде въведена за всички категории работещи българи, включително и за полицейските служители, за които досега са се изисквали 27години стаж, от които две трети в системата, смята Димитров.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 8 години
скъп лукс за обществото е и плоския данък!..каквато държавата/хората/, такива и приоритетите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 8
realista
преди 8 години
Проблемите започват от върха на пирамидата. Ако тези които правят реформите са корумпирани, такива ще бъдат и подчинените им. Освен това не е нормално да се сменят правилата на играта в движение, Бойко трябва най-добре да го знае. Новите правила трябва да важат за новоназначените.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 33 rate down comment 1
nobel
преди 8 години
Между другото имам един комшия, който е полицай. Все го бъзикам, че неговата работа не е като моята. При мен докато не си свърша работата не получавам пари, докато при тях не е така. На което той ми отговаря, че и в техен и в интерес на обществото би било полицията да се закрие и цялата дейност да се поеме от частни фирми. Защото - казва - аз нямам никакъв интерес да си върша работата добре. Когато всичко е спокойно нас ни съкращават, уволняват и ни намаляват заплатите. Когато има размирици, бунтове, протести и престъпност става обратното. Така че в мой личен интерес е да има повече престъпност. Много интересно мнение, не мислите ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 18 rate down comment 1
1984
преди 8 години
Търсенето на врага на запад и на изток няма да помогне.Обедняването на народа е благодарение на приватизатори като комсомолеца Н.Банев,избомбил чехите с АКБ Форес(с помощ от съда);В.Захариев и стотици още назначени капиталисти.Пресен пример е и мустакатия банкер и бившите му приятели.Много е удобно да търсим външен враг:)Относно полицаите достатъчно е да се провери на колко години се пенсионират в Европа и какъв процент от населението са.А логистиката трябва да мине трета категория.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 11
mick
преди 8 години
Проблемите са два - 1. полицаите дават работят много извънредни часове, които не се заплащат. 2 - ранното пенсиониране като уж компенсация на извънредните часове/т.е. прехвърлят се сегашни разходи за бъдеще, някой друг да ги плаща/Значи просто полицаите трябва да си получават възнаграждението на момента и за извънредните часове. Така няма да има нужда от ранно пенсиониране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 16
STRAHO
преди 8 години
За американския стимул в ограбването на държавата всеки може да се убеди ако погледне последните споразумения на България със САЩ. Едностранните задължения поети там от нашия "елит" /от наше име/ там, са ОЧЕВАДЕН признак за това което предстои.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 15
STRAHO
преди 8 години
В България методично се ликвидират всички български военизирани структури. Вдновременно се стимулира чрез изкуствена бедност напускането на страната от страна на основния етнос и се финансира от НПО един друг местен такъв. Резултата е дестабилизация и засилваща се нежизнеспособност на държавата. Това е коз в ръцете на заинтересовани външни сили който би могъл да се ползва при нужда. Това с трудностите при финансирането са "бла бла". Достатъчно е да се спрат ОГРОМНИТЕ по размери кражби от марионетния елит. Ако приятелските разузнавания наистина бяха приятелски то това би могло да се случи за отрицателно време. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 16
STRAHO
преди 8 години
В България методично се ликвидират всички български военизирани структури. Вдновременно се стимулира чрез изкуствена бедност напускането на страната от страна на основния етност и се финансира от НПО един друг местен такъв. Резултата е дестабилизация и засилваща се нежизнеспособност на държавата. Това е коз в ръцете на заинтересовани външни сили който би могъл да се ползва при нужда. Това с трудностите при финансирането са "бла бла". Достатъчно е да се спрат ОГРОМНИТЕ по размери кражби от марионетния елит. Ако приятелските разузнавания наистина бяха приятелски то това би могло да се случи за отрицателно време. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 18
STRAHO
преди 8 години
Защото е изтъкнат неолиберал. Знаем кой мотивира такива "икономисти" по цял свят. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 1
lyusien
преди 8 години
Karolev Mogat da gi pensionirat na 40 s 20 godishen stag Mogat i na 45 Mogat da im davat visoki pensii Loshoto e che v edin moment nama da imat pari da im plashtat pensiite Ti snaesh sacho Presnia primer e Garzia Mnogo blizo do nas
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още