IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Танева: Отдавна получавам сигнали за корупция в БАБХ

Съкращенията в Агенцията се правят заради ограничен бюджет, заяви агроминистърът

14:36 | 19.06.15 г. 1
Танева: Отдавна получавам сигнали за корупция в БАБХ

Имам съмнения в почтеността на служители на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и то не от днес, предвид сигналите, които съм получавала. Това каза по време на парламентарния контрол агроминистърът Десислава Танева.

Тя коментира това в отговор на въпрос от депутата Георги Кадиев, който попита какво е нивото на корупция в Агенцията и искат ли се от бизнеса такси „Спокойствие“. Депутатът настоя за отговор дали е създадена пирамида, при която по-ниските нива събират такси за по-горните, а върхът на пирамидата е в агроминистерството.

Танева обясни, че още докато е била опозиционен депутат (б. р. в 42-то НС) е получавала сигнали за корупция от предприятия и браншови организации. Тя припомни, че скоро беше сменен шефът на БАБХ Пламен Моллов.

„Аз не съм разследващ орган. Затова се надявам, че съкращенията в БАБХ ще са наистина на хора, които са злоупотребили със служебно положение. Без доказателства и съдебно решение не мога да кажа каква е корупцията и колко са нивата“, обясни тя. 

В рамките на контрола Танева допълни, че промените в БАБХ са заради ограничения бюджет. Тя каза това в отговор на въпрос от народния представител Светла Бъчварова (БСП). Социалистката заяви, че функциите на БАБХ се увеличават, а числеността намалява с 14,3%. Предвижда се да бъдат съкратени над 400 инспектори, които контролират обектите за търговия с храни.

В същото време общата администрация в БАБХ се увеличава, а в структурата на МЗХ се създава дирекция от 20 души – „Политика по агрохранителната верига“.

Танева й отговори, че щатът на агроминистерството не е увеличен, а се създава дирекция – управляващ орган на програма „Рибарство“, след като централата на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) отива в Бургас.

Танева беше категорична, че на частни лаборатории ще се възлагат само дейности, за които държавните нямат съответната акредитация. Фитосанитарната лаборатория в Бургас не се закрива, тя ще бъде ремонтирана, обясни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 8 години
"Съкращенията в Агенцията се правят заради ограничен бюджет, заяви агроминистърът"........................................бюджета е ограничен, заради ограничените данъци - плоскияза да може ограничените хора бизнесмените да разполагат с неограничени възможноститака повелява рейгънопмиката и новия вид фашизъм
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още