IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарският съюз няма да отстъпи за преостойностяването на клиничните пътеки за 2015 г.

Не се сменят правилата на играта в средата на играта, коментира новия шеф на съсловната организация д-р Венцислав Грозев

13:25 | 20.06.15 г.
Лекарският съюз няма да отстъпи за преостойностяването на клиничните пътеки за 2015 г.

Българският лекарски съюз (БЛС) ще настоява цените на клиничните пътеки за 2015 г. да не се намаляват. За 2016 г. ще се преговаря “в границите на здравия разум”, коментира новия шеф на съсловната организация д-р Венцислав Грозев в предаването “Седмицата” на Дарик радио.

“Не се сменят правилата на играта в средата на играта”, посочи Грозев.

Лекарският съюз настоява също така по-голям процент от брутния вътрешен продукт (БВП) да се насочи за финансиране на здравеопазването, вместо да се увеличава здравната вноска. “4,1% от БВП не е бюджет, гарантиращ качество и спокойствие в здравеопазването”, каза той.

Като цяло лекарското съсловие подкрепя идеята на министър Петър Москов за разделянето на здравната помощ на два пакета, но според Грозев има необходимост да се определи крайни срокове колко максимум може да се чака за прием за лечение. Съответно всеки пациент, който чака повече от необходимото, има право да предяви претенции, подчерта той.

Лекарският съюз подкрепя и прекратяването на кешовите плащания в болниците.

Съсловната организация обаче отново изразява опасенията си заради намерението удовлетвореността на пациентите да е основание за прекратяване на договори на болници със Здравната каса. Удовлетвореността е субективен фактор, доказването и може да отнеме време, коментира Грозев, но подчерта, че организацията е съгласна този показател да се ползва за оценката на болницата.

Лекарският съюз подкрепя и подновяването на приватизацията в сектора на здравеопазването, като препоръчва да се тръгне от доболничната помощ. В доболничната помощ съм сигурен, че много ръководители и работещи в диагностично-консултативни и медицински центрове, особено тези общинска собственост, ще се убедят по-лесно, че приватизацията ще е по-добрият начин на стопанисване на имуществото”, коментира Венцислав Грозев.

Управителният съвет на БЛС обаче още не е обсъдил законопроета, а и още не се знаят конкретни параметри от процеса – например крайните срокове за приватизация и за кой ще е отворена тя.

Грозев отново лансира идеята да се осигурят повече направления за специалисти за пациентите с хронични заболявания. Той подкрепя и идеята да се внасят по-високи здравни вноски при ненаправени профилактични прегледи. “Профилактиката е изключително важна, разковничето на разходването на огромни средства в здравеопазването. Никой на мен не ми е виновен, че месеци наред имам оплаквания и не съм взел никакво отношение”, посочи той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:58 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още