IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Е. Николова: Препоръките на антикорупционния орган трябва да са задължителни

Сега политиците не се съобразяват с анализите на БОРКОР, заяви директорът на Центъра

09:15 | 22.06.15 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Е. Николова: Препоръките на антикорупционния орган трябва да са задължителни

В България като цяло отсъстват резултатите от борбата к корупцията, а политиците не се съобразяват с препоръките на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР). Това каза пред телевизия Bulgaria On Air Елеонора Николова, и.д. директор на Центъра. Тя очаква след създаването на единен орган за борба с корупцията препоръките на ведомството да станат задължителни за министрите и да се наблегне на териториалните проверки. 

Припомняме, че на 17 юни правителството реши да бъде създадено Национално бюро за предотвратяване на корупцията. То ще обединява функциите на Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР и на дирекцията на Сметната палата, която проверява имуществените декларации.

„Прави се опит да се обедини капацитетът на вече създадени институции, които работят. Нещата не се развиват на гола поляна. Имаме закони за декларирането на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности. Няма непроверена декларация“, заяви Николова.

Когато говорим за корупция, на първо място трябва да говорим за политическа воля. Институциите може да са структурирани добре, но ако няма категорична подкрепа от управляващите, тогава нещата не са добри, заяви тя.

Николова допълни, че ако анализите, които  БОБКОР прави, не бъдат прочетени от управляващите и мерките - внедрени от страна на правителството, всичко остава едно добро пожелание.

„От февруари 2013 г. сме предоставили много анализи на българското правителство, които въобще не са разглеждани. Липсата на политическа воля е в пряка връзка с неуспеха на центъра“, заяви Елеонора Николова.

Тя очаква след предстоящите законодателни промени препоръките на Центъра да се отправят към съответните министри, които ще са длъжни да се съобразят с тях.

В новото бюро ще рабоят 100 инспектори и ще се наблегне на териториалните проверки, за да се види дали едно лице живее според законните си доходи или има по-висок стандарт, обясни още Николова.

Цялото интервю гледайте тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 1
misanthrope
преди 8 години
Напротив, необходимо е. Знаейки в какво се е превърнала прокуратурата, чиито "препоръки" са задължителни и не подлежат на контрол, трябва много да се пазим от хора, с апетити препоръките им да са задължителни. Борбата с корупцията е много удобна бухалка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
todortk
преди 8 години
Няма смисъл да се хващате за думата. Жената е казала много ясно какво е необходимо.Съвсем не е задължително даден министър да изпълнява препоръките на БОРКОР. Само ако иска да остане министър естествено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
ПРЕПОРЪКИТЕ уважаема, не могат да са задължителни, за това се наричат препоръки,Ако са задължителни, вече няма да са препоръки а правила, закони, правилници. От друга страна си има правила кой може да пише правила закони и наредби.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още