IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Горанов очаква Иван Искров да подаде оставка тази седмица

Излизането от ситуацията с минимални репутационни щети предполага бързото оттегляне на сегашния гуверньор на БНБ, заяви финансовият министър

15:42 | 22.06.15 г. 2
Горанов очаква Иван Искров да подаде оставка тази седмица

Финансовият министър Владислав Горанов заяви, че очаква тази седмица управителят на БНБ Иван Искров да подаде оставка. Той коментира това пред журналисти, след като участва във форум за неформалната икономика, организиран от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

„Няма да влезна в риториката на Менда Стоянова да се бия с Искров. Но имаме ясно заявен от него ангажимент, че ще подаде оставка, тази седмица вероятно. Дали ще е днес, или утре е лично решение на управителя“, каза Горанов.

По думите му излизането от ситуацията с минимални репутационни щети предполага бързото оттегляне на сегашния гуверньор. Запитан кога Искров е дал обещания, той отговори: „в разговор между финансовия министър и управителя на БНБ“.

За кризата в Гърция той коментира, че наблюдава внимателно случващото се там, най-вече напрежението по отношение на банковата им система. „Няма никаква причина да търсим пряка връзка между проблемите там и евентуални проблеми в България“, каза министърът.

По думите му ситуацията в южната ни съседка показва как „неблагоразумни политики, провеждани в дълъг период от време, могат да поставят на колене иначе една прекрасна държава с уникална природа“.

По повод публикуван от МФ проект за изменение на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), Горанов коментира промените, предвидени по отношение на давностните срокове за погасяване на публичните вземания. Сега за публичните вземания законодателят е въвел 10-годишна погасителна давност.

Горанов разясни, че МФ предлага 10-годишната давност да бъде прекъсвана, когато вървят тежки ревизионни производства, в които се влага огромен ресурс, но продължават дълго, защото се правят запитвания до други държави членки от ЕС и извън Евросъюза.

Със сигурност става дума за доста производства, при които има риск преди окончателното произнасяне на НАП да изтекат окончателните срокове на абсолютната давност. Това понякога отнема години и когато след толкова вложен административен ресурс, давността изтече, е жалко за усилията на държавата, а тук говорим за производства от порядъка на милиони, обясни той.

На въпрос за цената на електроенергията той коментира: „Не правителството определя цената на тока. Ако КЕВР смятат, че по рефлекси от миналото може да се явяват случайни наблюдатели, този път концепцията на съставянето на държавния регулатор и избирането му от НС има за цел бягството от отговорност да бъде предотвратено. Ако някой знае къде има резерви в системата, това трябва да е Комисията“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Mammita
преди 8 години
Сега какво правим, ще играем на отгатни датата на оставката ли? Искров си го каза в прав текст, че оставка ще има само при избран шеф на БНБ, а не при събрани кандидатури. Ще е абсолютно безотговорно от страна на Искров точно в този момента да си хвърли оставката без да има вече избран кандидат. Гърция виси на косъм от фалит, а клиентите на гръцките банки в страната са втрещени какво ще се случи със спестяванията им ако това стане факт. Всеки един момент могат да се извият опашки пред гръцките банки, а вие искате в тази ситуация БНБ да е обезглавена и никой да не може да реагира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
kriza64
преди 8 години
Най-лошото е че това е поредният натиск и естествено има цел - Радев да оглави БНБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още