IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без програмите за заетост безработните щяха да са с над 13% повече

Активната политика на пазара на труда е допринесла за повишаване на заетостта средно с 2,3% за периода 2003 - 2011 г.

12:46 | 23.06.15 г.
Без програмите за заетост безработните щяха да са с над 13% повече

Без програмите и насърчителните мерки за обучение и заетост, финансирани от бюджета, безработните в България щяха да са с 13,2% повече. Това коментира Атанас Атанасов, управител на фирма, измервала ефекта от активните политики на пазара на труда.

Измерването е осъществено по проект "Извършване на оценка на ефекта на активните политики на пазара на труда, финансирани със средства от държавния бюджет", финансиран със средства от оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" за стария програмен период, съобщава БТА.

Активната политика на пазара на труда е допринесла за повишаване на заетостта средно с 2,3 процента за периода 2003 - 2011 г., като най-значими ефекти от тези политики се наблюдават при групата на продължително безработните, посочват от Министерството на труда и социалната политика.

Над половината от участвалите в програми и мерки за заетост и обучение на Министерството на труда и социалната политика са се реализирали дългосрочно на пазара на труда. Те са имали с около 60 % по-голям шанс да си намерят работа, в сравнение с хора, които не са били включени в мерки по Националния план за действие по заетостта.

Най-висок нетен ефект имат програмите за младежи до 29 години. Колкото по-възрастни са лицата, толкова по-трудно впоследствие се реализират на пазара на труда, сочат още резултатите от проучването. Статистиката показва, че висшистите се реализират около два пъти по-лесно в сравнение с хората с основно и по-ниско образование.

Най-голям е нетният ефект на националните програми „Старт на кариерата“, „Помощ за пенсиониране“ и „Мелпомена“.

Около 80% от участвалите в програма „Старт на кариерата“ са си намерили работа след това, както и  над 85% от включилите се в мерки за насърчаване на работодателите да разкриват работни места за наемане на безработни самотни родители и/или майки с деца до 3-годишна възраст. Всички участвали в насърчителни мерки по предприемачество са стартирали собствен бизнес.

В програмите и мерките са били обхванати няколко десетки хиляди безработни. Близо половината от тези хора са си намерили работа. Към тях трябва да бъдат добавени и тези, които са успели да се пенсионират, защото са били обхванати от съответните политики.

Най-добра реализация са постигнали хората, наети по мерки и програми в частния сектор. В администрацията за наетите е по-трудно да останат на работа в дългосрочен план, защото трябва да бъде открито специално място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още