IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Драганов: Ситуацията в Гърция ще се отрази на туризма, но няма да го застраши

Българските туристи в Гърция могат да очакват още по-изгодни оферти, смята Емил Хърсев

16:17 | 29.06.15 г.
Драганов: Ситуацията в Гърция ще се отрази на туризма, но няма да го застраши

Ситуацията в Гърция ще се отрази на туристическия сезон в южната ни съседка, но няма да го застраши. Това каза Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, цитиран от агенция „Фокус”. По думите му липсата на разплащане по банков път между туроператори и доставчици на туристически услуги ще повлияе на туристическия бизнес в южната ни съседка. Въпреки това експертът не вижда сериозни проблеми пред българските туристи в Гърция.

Междувременно гръцкото Министерство на икономиката, инфраструктурата, мореплаването и туризма обяви, че ограничителните мерки върху движението на капиталите, които наложи гръцкото правителство, не се отнасят за тези, които желаят да извършат банкови операции или да теглят пари от банкомати, използвайки кредитни или дебитни карти, издадени в чужбина.

„Става въпрос за частен бизнес. Гръцките хотелиери и ресторантьори не са държавата. Проблемите, които са свързани с дефолта на Гърция, са проблем на правителството“, коментира Драганов. Той обясни, че по принцип българите носят пари в кеш при пътуванията си в Гърция, тъй като гърците предпочитат да не се плаща с кредитни карти в ресторанти и хотели.

Драганов обаче не изключи възможността от създаването на паника, тъй като в центровете на големите градове може да има повече напрежение, да се организират демонстрации и това да доведе до затруднение по отношение на снабдяването с лекарства и горива. „Всичко това обаче няма да ескалира до степен, която да застраши туризма“, категоричен бе експертът.

Според него България може да загуби част от гръцките туристи в лицето на хората, работещи в държавната администрация и пенсионерите, които получават своите средства от държавния бюджет. Възможно е европейските дестинации да станат по-атрактивни, защото поевтиняват с оглед на регистрирания тази сутрин скок на чужди валути спрямо еврото, прогнозира Драганов.

Пред БТА Румен Драганов каза, че занапред може да има намаляване на пътуванията не само към България. Всякакво оскъпяване на продукцията се отразява негативно върху туризма, коментира Драганов евентуално увеличаване на туристическия данък в Гърция като антикризисна мярка.

Въпреки това обаче не се наблюдава отлив на български туристи, които са избрали почивка в Гърция, каза Драганов. Българските туристи по принцип летуват в Северна Гърция, те традиционно носят пари в брой, защото са информирани, че гръцките ресторанти и хотели не приемат кредитни карти, коментира Драганов. В Гърция разплащането е с "бакалски сметки" ала "Балкантурист" от 70-те години и по тази причина за българите, които традиционно носят малки суми и отиват на краткосрочни почивки, няма да има затруднения, допълни експертът.

По думите му заради ситуацията в Гърция и в Северна Африка сега се отчита увеличен интерес от европейски туроператори към нови пазари, включително и в България. Това според експерта ще помогне за подобряването на средната заетост на легловата база в България.

От друга страна след поевтиняването на еврото и след тази нощ българският туристически продукт става още по-конкурентоспособен, защото страната ни става по-изгодна за всички дестинации, които плащат в долари, английски лири, швейцарски франкове, японски йени и други валути. Това са и голяма част от извън европейските ни туристически пазари, допълни Драганов.

Българските туристи в Гърция могат да очакват още по-изгодни оферти

Българските туристи в Гърция могат да очакват дори още по-изгодни оферти заради тежката финансова ситуация в съседката ни, няма причина за опасения от провал на почивките през това лято, коментира пред БТА и финансистът Емил Хърсев.

Проблемът в Гърция е с нейния държавен дълг, самата гръцка икономика е доста автономна, посочи Хърсев. Той посочи, че в продължение на пет години от 2010 г. насам икономиката на Гърция страда от този проблем и се преустройва, така че да може да работи самостоятелно дори и във фалит на държавата. Банките също са подготвени за тази развръзка, като една сериозна част от спестяванията в гръцката банкова система вече са изтеглени, добави финансистът.

Българските туристи не трябва да имат притеснения, ако ще почиват в Гърция. В тази ситуация за Гърция всяко евро е ценно и дори подобни икономически сътресения водят до спад на цените и стремеж на всеки производител в максимална степен да се възползва от пазара, прогнозира Емил Хърсев. Българските туристи е добре да си носят пари в брой, за всеки случай, добави той.

При несъстоятелност на държавата се затруднява сериозно действието на финансовата система, въвеждат се ограничения, разрешителен режим за капиталови трансфери, ограничения на плащанията и тегленията. Това вероятно ще доведе до пореден спад на производството в Гърция, но не очаквам това да е нещо драстично като онзи спад, който видяхме след финансовия крах у нас през 1990 г., смята икономистът. 

Според Хърсев, ако се стигне до напускане на еврозоната от страна на Гърция, в самото начало това ще има по-скоро положително отражение върху България. Вече виждаме увеличение на депозитите в банки, особено в банки с гръцка собственост, виждаме и трансфери на бизнес от Гърция у нас, посочи Хърсев. По думите му относително ще се подобри конкурентоспособността на българския бизнес спрямо гръцкия заради въвеждането на ограничителни мерки, налагането на по-високи данъци и като цяло увеличаване на фискалната тежест в Гърция. Това автоматично поставя българските фирми в по-добра позиция, смята той.

В дългосрочен план обаче влиянието ще е негативно, целият регион ще пострада от това, че най-старата пазарна икономика в региона е в това положение, заяви Емил Хърсев.

На въпрос как ще се отрази ситуацията на българите, които работят в Гърция, Хърсев каза, че част от тях ще установят, че не могат повече да намират препитание там и ще се установят другаде. Някои могат да се върнат в България, което ще е добре дошло, защото вече се установява драматичен недостиг на квалифицирана работна ръка у нас, заяви Хърсев. Предполагам, че това ще доведе до увеличаване размера на работните заплати и до балансиране на пазара на труда у нас, прогнозира той.

Напълно възможно е българи с дългогодишен трудов стаж в Гърция да не могат да получат пенсии от гръцката пенсионна система, отбеляза Хърсев. Разработват се всякакви сценарии, но според мен първоначалният уплах е по-голям, отколкото ще бъде реалният негативен ефект върху икономиката на Гърция, каза той.

Възможностите за оставане на Гърция в еврозоната не са се изчерпали според Хърсев. Докато има две страни - кредитор и длъжник, те винаги могат да седнат и да се разберат, смята той. В случай на фалит на Гърция ще се задейства план, който и на нас ни е познат - сключване на сделка с кредиторите, разсрочване на плащанията, евентуално опрощаване на част от дълга, това са нормални неща, когато страна изпадне в подобно състояние, прогнозира още финансистът. Той обаче посочи, че как една страна излиза от еврозоната не е ясно разписано като механизъм.

Темата за гръцката криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още