IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът: Кризата в Гърция безспорно ще засегне България

Възможно е да пострада износът на метали, електроенергия, облекло, метални изделия и други

15:41 | 29.06.15 г. 5
Бизнесът: Кризата в Гърция безспорно ще засегне България

Кризата в Гърция безспорно ще засегне България, от ситуацията в южната ни съседка е възможно да пострада българският износ. Това мнение изразиха пред БТА председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев и изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Данев напомни, че едно от основните пера в износа ни за Гърция е металургичната продукция.

Васил Велев отбеляза, че Гърция е петият ни търговски партньор по размер на търговията и износа от България. Безспорно намаляването на възможностите на гръцката икономика ще се отрази и върху страната ни в негативен план, посочи той.

По думите му бизнесът няма причини за голям оптимизъм и затова е необходимо да се предвидят съответните мерки. Възможно е да пострадат пера на износа като метали, електроенергия, облекло и текстил, дървообработване, метални изделия и други. Възможностите за работа на български граждани в Гърция също ще бъдат редуцирани.

Относно ограничението на банковите услуги в Гърция Божидар Данев коментира, че все още не е известно българските банки, които са с гръцки произход, дали ще могат да оперират, защото основните им операции минават през Гърция. Това би довело до блокиране на голяма част от износа.

Според Велев предложението на гръцката страна за данък върху трансакциите от България към Гърция, който влиза в сила наесен, допълнително ще затрудни българския износ и ще стопира възможностите за изнасяне на производства у нас. Един от изпреварващите ходове на българската държава би трябвало да е настояване за отмяна на това законодателство, което налага допълнително данъчно облагане на стоки, внасяни не само от България, но и от още няколко страни, защото то противоречи на всички европейски норми, допълни Божидар Данев.

Икономистът от Институт "Отворено общество" Георги Ангелов също коментира, че като цяло върху търговските ни отношения с Гърция банковата ваканция ще повлияе отрицателно, защото поне в момента разплащанията са ограничени. Трябва да се има предвид обаче, че голяма част от търговията между България и Гърция се осъществява от гръцки фирми, които търгуват помежду си и затова е много трудно да се каже каква част от тази търговия ще пострада, посочи икономистът.

Темата за гръцката криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още