IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСК предлага референдуми за приватизирането на болниците

Създаването на буферен фонд ще задели пари за онкоболните

14:31 | 30.06.15 г.
БСК предлага референдуми за приватизирането на болниците

Българската стопанска камара ще предложи провеждането на референдуми в общините преди евентуалното приватизиране на местните болници. Мотив за това е възможността болничното заведение да бъде купено от човек, който може да увеличи цените на болничните услуги. Това каза в сутрешния блок на Bulgaria On Air заместник-председателят на Българската стопанска камара и член на Надзорния съвет на НЗОК Григор Димитров.

Той допълни, че в момента дефицитът за лекарствата за онкологичните заболявания е много голям. По думите му чрез създаването на буферен фонд могат да се заделят средства за медикаменти за онкоболните у нас.

Зам.-председателят на БСК коментира и програмата на здравния министър Петър Москов и нарече неговите намерения много амбициозни.

"Това, което предлага д-р Москов в неговата програма и в намеренията, които има с промените в Закона за лечебните заведения, е много амбициозно. Аз като експерт мога да кажа следното нещо – първо те трябва да бъдат по-добре и системно подредени като приоритети. И второто нещо е дали финансово те могат да бъдат изпълнени", коментира Димитров.

Спешните отделения няма да могат да се приватизират, каза вчера заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков по повод проектозакона за промени в Закона за лечебните заведения, предвиждащ освобождаване на приватизацията на болници, които са в забранителен списък. Спешните отделения са държавен ангажимент и няма да се приватизират.

Санаториумите и лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ също ще могат да бъдат приватизирани, ако се приемат законовите промени.

Още четете в сайта на Bulgaria On Air

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:36 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още