IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кунева: Има следващи стъпки Гърция да остане в еврозоната и в ЕС

Вицепремиерът изрази притеснение как гърците ще съфинансират съвместните ни проекти

14:44 | 08.07.15 г.
Кунева: Има следващи стъпки Гърция да остане в еврозоната и в ЕС

Вицепремиерът Меглена Кунева смята, че трябва да се предвиди вероятно връщане на работещи българи от Гърция у нас и ръст на безработицата.

По думите й правителството трябва да е готово с предложение към ЕК за допълнителна помощ за създаване на заетост. „Колкото повече и по-активни бизнес програми имаме, за да можем да посрещнем подобно развитие, толкова по-добре ще бъде“, подчерта вицепремиерът.

Кунева подкрепи социалния министър Ивайло Калфин за това да има фактическо признаване на квалификация – ако някой е гледал възрастни хора в Гърция, това да бъде признато у нас.

Вицепремиерът изрази притеснение от това как гърците ще съфинансират съвместните ни проекти, например интерконекторната газова връзка. „Бих искала да имам твърди гаранции, че проектът няма да увисне на средата, защото Гърция не може да съфинансира“, каза тя.

Кунева коментира и политическите последици от ситуацията в Гърция. Според нея може да се намери решение и не трябва да смятаме, че няма следващи стъпки Гърция да остане в еврозоната и в ЕС и едновременно с това да се върне към пътя, по който вървят всички европейски страни – на дисциплина, уважение на принципите, преговори, връщане на доверието.

„Еврозоната не е създадена така, че да може да издържи на това натоварване, това означава промяна на договорите, което няма как да стане. Знаете, че словашкото правителство падна след поредната гласувана помощ за Гърция. Смятам, че гърците са силни хора, убедени европейци и ще намерят начин да излязат от тази ситуация с чест, което означава да изпълняваш задълженията си“, подчерта Кунева.

Говорим за целостта на ЕС, чуват се гласове, че той може да се раздели на две зони – на присъединилите се страни, между които попада и България, и на страни-основатели, които могат да издържат на правилата, коментира още Кунева, като подчерта, че въпросът е с огромно политическо значение и за страната ни е жизненоважно да има силен Европейски съюз.

Вицепремиерът Меглена Кунева се обяви за Закон за лобизма, за да е ясно кой в какъв момент е отишъл да защити интереса си и пред кого в процеса по създаване на законодателство. Предложението за това дошло от гражданския сектор и по конкретно от „Трансперънси интернешънъл“, съобщи тя след първото заседание на Националния съвет по антикорупционни политики към Министерския съвет. 

„Интересите трябва да се декларират и трябва да е ясно кой каква теза защитава. Няма нищо лошо Съюзът на винопроизводителите да отиде и да каже своето мнение, просто трябва да е ясно, че го е казал“, даде пример тя. Според нея това дава сигурност, че „никой после няма да злоупотреби с името ти“.

На въпрос кой саботира промените в Конституцията, след като те не получиха нужния брой гласове при първото гласуване на депутатите във временната комисия за промени в основния закон на държавата, Кунева заяви: „Никой не може да се държи като Ципрас, не можеш да напуснеш масата на преговорите и ще преговаряме дотогава, докато имаме резултат“.

Тя обаче подчерта, че не разбира защо предложенията не са били подкрепени, след като бе подкрепена стратегията за съдебна реформа, в която тези елементи присъстват.

Вицепремиерът изтъкна, че всички искат да има съдебна реформа и върховенство на закона и никой не е против разделянето на ВСС. По думите й споровете са правно-технически, а гласуването на Конституцията е политически акт.

Кунева настоя, че антикорупционна стратегия без съдебна реформа и обратно е силно намалено полезно действие. Според нея това са две страни на една и съща монета.

Темата за Гърция следете тук

Още новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още