IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

С 4% повече пътници са преминали през летище София през първото полугодие

По международните линии пътникопотокът се увеличава, а по вътрешните намалява

11:49 | 13.07.15 г.
С 4% повече пътници са преминали през летище София през първото полугодие

За първото полугодие на 2015 г. през летище София са преминали над 1,913 млн. пътници, с 4,1% повече в сравнение със същия период на миналата година, съобщиха от столичната аерогара.

По редовните международни линии пътникопотокът бележи ръст от 5% на годишна база, като най-предпочитаните дестинации са Лондон, Виена, Милано, Париж, Брюксел.

Общо над 64 хил. са пасажерите по вътрешните редовни линии от София до Варна и Бургас, като при тях се регистрира спад от 9,7%.

През първите шест месеца на 2015 г. от летището са излетели и кацнали общо 21 217 самолета, което представлява ръст от 3,5% на годишна база.

С 4% повече полети са извършени по редовни международни линии, а по вътрешните линии е отчетен спад от 3,7% спрямо миналата година.

По-малко са изпълнените чартърни полети и специализираните товарни превози.

Обработените пощенски пратки се увеличават с 6,3%. Общият обем на обработените товари и поща е 8 952 тона.

Нови авиокомпании и дестинации

От началото на разписание Лято 2015 авиокомпания Swiss International стартира редовни полети от София до Цюрих.

През летните месеци италианският превозвач Mistral Air обслужва сезонната линия София - Катания, като добавя и директна връзка до Бари.

Стартиралите в началото на март директни полети на Qatar Airways от София до Доха от началото на юли вече се изпълняват всеки ден от седмицата.

От юни България Ер превозва пътници по новата директна линия до Дюселдорф.

През юли Wizz Air открива пет нови дестинации от София до Неапол, Бари, Женева, Кьолн и Меминген.

Само в рамките на юни столичното летище отбелязва положителни резултати при всички показатели на трафика. Излетелите и кацнали самолети са 3 905 (+2,4%), общият брой на обслужените пътници е 368 440 (+5,4%), а обемът на обработените товари и поща е 1 823 (+20%).

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още