IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кредиторите на AES Гълъбово са одобрили споразумението с НЕК

Цената за разполагаемост на централата ще бъде намалена с 14% веднага след като електрическата компания изплати всичките си задължения към AES

16:32 | 13.07.15 г.
Кредиторите на AES Гълъбово са одобрили споразумението с НЕК

След енергийния регулатор всички кредитори на ТЕЦ AES Гълъбово са одобрили споразумението с Националната електрическа компания (НЕК) за намаляване на цената за разполагаемост (готовността на мощностите да заработят), съобщават от централата.

Припомняме, че НЕК се договори в началото на април с двете американски централи - AES Гълъбово и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, за намаляване на цената на разполагаемост, с което се предвижда електрическата компания да спестява по около 100 млн. лева на година. За 10 години, когато изтича срокът на контрактите, спестяванията на компанията ще достигнат близо 1 млрд. лева.

Договорката е подкрепена от всички 24 европейски и български банки – кредиторки на централата, включително Европейската банка за възстановяване и развитие, Световната банка и агенциите за експортно кредитиране на Франция и Германия.

„Намалението на нашите цени, заедно с пакета законови мерки, целящи финансовото стабилизиране на НЕК, са правилните стъпки за разрешаване на трудностите в енергийния сектор“, коментира изпълнителният директор на ТЕЦ AES Гълъбово Оливие Маркет.

Според него договорът за изкупуване на електрическа енергия не е пречка за въвеждането на либерализиран енергиен пазар и европейският опит показва, че има много пазари, на които подобна формула работи успешно.

Съгласно споразумението между НЕК и централата цената за разполагаемост на ТЕЦ-а ще бъде намалена с 14 на сто веднага след като електрическата компания изплати всичките си задължения към AES. За целта Българският енергиен холдинг (БЕХ) търси заем.

Очаква се енергийният регулатор да одобри редакцията на договора и с другата американска централа, а след това да се произнесат и нейните кредитори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още