IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Валери Димитров: Банкова криза в Гърция няма да се отрази в България

БНБ се провали като надзорна институция с разкриването на измамата КТБ, смята бившият директор на Сметната палата

13:27 | 19.07.15 г. 1
Валери Димитров: Банкова криза в Гърция няма да се отрази в България

Бъдеща банкова криза в Гърция няма да се отрази на пазара в България, коментира пред БНТ бившият директор на Сметната палата Валери Димитров. Според него България не трябва да се ангажира финансово с помощ за Гърция, тъй като южната ни съседка била ненадежден длъжник.

Безобразното управление на публичните финанси е една от основните причини за огромния външен дълг на Гърция и лошото състояние на страната, смята Димитров. Той добави, че и с държавите се случва това, което става в бизнеса с фалиралите фирми – контролът се поема от кредиторите, за да могат да налагат изисквания към длъжника. Това е нормална логика и така трябва да бъде, заяви той.

Той отбеляза, че т. нар. Тройка (кредиторите) предлага условия за продължаване на “животоспасяващото кредитиране” на южната ни съседка.

“Гърция има нужда от свежи пари, тя има нужда от ликвидна помощ и ако не е това кредитиране, тя не може да оцелее като публични финанси”, каза още той.

Според него обаче “се задават неприятни неща за гръцката банкова система”.

Той бе категоричен, че “няма никакъв риск за оперирането на български банки с гръцко дялово участие”, както и за клоновете на гръцки банки у нас, защото те се добиват от българска банка. 

“БНБ има голяма заслуга гръцката зараза да не се пренесе в България”, подчерта Валери Димитров.

Той коментира и казуса КТБ.

”БНБ се провали като надзорна институция именно с разкриването на измамата КТБ. Това е уникална измама, която не съществува в друга страна-членка на ЕС. Такъв казус няма от десетилетия. Активи на КТБ са безвъзвратно изгубени, те са извън контрола на банката, именно поради факта, че тази банка се управлява чрез измамни финансови схеми, и смятам, че кредиторите, това са най-вече вложителите с негарантирани влогове и ФГВБ – те ще получат удовлетворение, според мен, не повече от 30-35% от номиналната стойност на своите вземания”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
iivanoff
преди 8 години
"БНБ се провали като надзорна институция именно с разкриването на измамата КТБ.""Ако не смятаме КТБ, Иван Искров беше добър управител на БНБ "И сега, ще награждаваме ли ИИ, или ще го наказваме? - това е противоречието! А то генерира специална Манипулация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още