IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не се обсъжда сливане на общински болници

Столична община е инвестирала 420 хил. лв. в Първа АГ болница „Света София“ през тази година

14:34 | 11.08.15 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

На този етап не сме обсъждали сливане на общински болници. Това каза пред журналисти столичният кмет Йорданка Фандъкова при проверка на ремонтните дейности в Първа АГ болница „Света София“, предаде агенция „Фокус”.

Относно финансовите проблеми на общинските болници Фандъкова посочи, че остава този в Пета градска болница, където наследените дългове са много сериозни, а болницата е огромна. „Тя все още не успява да наваксва достатъчно, за да може да преодолява тези трудности и се опитваме да помагаме“, посочи тя и добави, че се надяват и на по-голямата инициативност на ръководството.  Предстои там да бъде доставено ново оборудване, което е закупено.

Общинските инвестиции през тази година в Първа АГ болница „Света София“ до момента са около 420 хил. лв., каза Йорданка Фандъкова. Столична община ще помогне и за неонатологичното отделение, така че да продължат тези дейности, докато се направи една цялостна болница.

„В болницата работи и единствено за общинска болница ин витро отделение и е на печалба. Преди няколко години го запазихме с много сериозни усилия“, припомни тя. „Тази година болница „Света София“ участва и в програмата за превенция на рака на гърдата и средствата, които получи, се използваха за ремонта на част от отделение, което означава, че всичко когато се насочи в правилна посока, може комплексно да реши проблеми“, заяви Фандъкова.

Първа АГ болница „Света София“ e една от трите общински болници, които получиха европейски средства по инициативата JESSICA. Фандъкова подчерта, че когато една болница се управлява добре, тя има добри медицински и финансови резултати. „Ние никога не сме искали печалби от болниците, защото всички средства, които болницата изкарва, си ги реинвестира в ремонт, ново оборудване или в стимулиране на лекарите, което е много важно“, посочи кметът.

По думите на д-р Иван Костов, изпълнителен директор на болницата,  лечебното заведение в момента е центърът в България, който има най-широко портфолио по отношение на грижи за деца и бременни, както и по отношение на диагностиката и лечението на рак на гърдата.

„Това е единствената общинска болница, която има отделение по хирургия на гърда и ние с гордост отбелязваме, че миналата година това отделение постави рекорд като брой преминали болни и брой операции – над 1000“, каза още д-р Костов. Болницата е стабилно предприятие без дългове и се развива, каза още той.

Всяка година Столична община заделя ресурс от 8 млн. лв. за финансиране на общинските болници за пациенти извън Закона за здравното осигуряване. Това каза заместник-кметът на Столична община по направление „Столично общинско здравеопазване” д-р Антоанета Пейчева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:58 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още