IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодателите ще уведомяват за размера на годишния отпуск

Отпада изготвянето на графици за ползването му, реши кабинетът

12:48 | 12.08.15 г.
Работодателите ще уведомяват за размера на годишния отпуск

Работодателите ще бъдат длъжни да уведомяват служителите за броя на дните отпуск, който предстои да ползват през годината, включитело отложен или неизползван от предходни години. Това реши на днешното си заседание Министерският съвет с промени в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, съобщават от пресслужбата на кабинета.

В началото на всяка календарна година – до 31 януари, работодателите трябва да уведомяват работниците и служителите за размера на отпуска, който предстои да ползват през същата година.

За да се гарантира реализирането на правото на платен годишен отпуск, се създава задължение за работодателя да разреши платения годишен отпуск на работника или служителя до края на съответната календарна година, освен ако ползването му е отложено. Когато работникът или служителят не е поискал отпуска си до края на календарната година, за която се полага, работодателят може писмено да го покани да използва почивните си дни.

Ако работникът или служителят не пожелае да ползва отпуска си, работодателят има право да му го предостави и без негово съгласие. Когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година най-късно до края на юни.

В случай че работодателят не е разрешил ползването на отпуска в този срок, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползване на платения годишен отпуск в рамките на давностния срок, като уведоми за това писмено работодателя най-малко 14 дни предварително.

Именно изискването работодателят да уведомява всеки работник за оставащата му отпуска и колко трябва да се използва, за да не бъде загубена, бе оспорвано от бизнеса в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Работодателите посочиха, че това ще им създаде административни трудности и че такава дейност не им е присъща.

От БТПП дори заявиха, че няма законово основание за подобно искане и ако то мине като решение на кабинета, ще сезират Административния съд, защото работодателите трябвало да се концентрират върху креативни дейности, а не над обслужване на администрацията.

От своя страна от КТ „Подкрепа“ посочиха, че и в момента всяко предприятие води подобна информация и не би следвало това да е голямо затруднение. Мнението на социалния министър Ивайло Калфин е, че служителят е в правото си да получава такава информация макар и не в писмен вид, на хартиен носител. Едва ли това ще затрудни работодателите, каза тогава вицепремиерът. Това е нужно за служителя, за да знае каква част от отпуска му е в риск да се загуби.

Очаквано кабинетът реши да отпадне задължението на работодателите да утвърждават график за ползване на платения годишен отпуск.

С друго свое решение от днес министрите одобриха сезонните селскостопански работници да не бъдат лишавани от социални помощи, ако отговарят на останалите условия за достъп до получаване на месечни социални помощи по реда на Закона за социално подпомагане.

С това допълнение на Правилника за прилагане на закона се създава стимулираща мярка за включване на подпомагани безработни лица в законово регламентирана трудова дейност в отрасли, изпитващи недостиг на работна сила при осъществяване на дейността и същевременно гарантиране степента на социална закрила на тези лица, посочва се в мотивите на правителството.

Въпреки несъгласието на КНСБ по този въпрос, според Ивайло Калфин социалните плащания трябва да се запазят, за да има интерес от хората към еднодневните договори и селскостопанската работа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още