IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прекъсната е връзката на бизнеса с университетите, сочи анкета

Едва 10% от фирмите разчитат на партньорство с научни институти, разкриват от БТПП

17:26 | 12.08.15 г. 2
Прекъсната е връзката на бизнеса с университетите, сочи анкета

Липсата на финансиране и несигурната икономическа ситуация са сред основните причини, заради които фирмите не внедряват иновации. Това показват резултати от проведена от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) анкета сред членовете й, включително браншови организации за ролята на иновациите в бизнеса и сътрудничеството с университетите.

Според допитването основните причини за неосъществяването на иновации са несигурността в икономически план и липсата на финансиране. От бизнеса посочват като причина и тежестта на административните процедури при ОП „Конкурентоспособност“, която финансира иновативни проекти, както и липсата на квалифицирани кадри. Именно недостигът на квалифицирани кадри, които да създават или да внедряват иновативни решения, се изтъква като задълбочаващ се проблем.

През 2015 г. предпочитаните източници за добиване на иновативни решения са предимно партньори - фирми от чужбина (за 30% от анкетираните), партньори – фирми от България (25%), и закупуване на лицензия за утвърден продукт (15%).

Намалява броят на фирмите, които разчитат на партньорство с научни институти и университети от България. При 37% през 2013 г., сега те са 10% с български научни институти и 0% с университети. Сътрудничеството с научни институти и ВУЗ се свежда до наемане на стажанти и обучения - за 44% от анкетираните (при 67% през 2012 г.) и за консултантски услуги при внедряване на иновации– при 22% от анкетираните.
 
Предприемачите все повече разчитат на собствените си разработки. През тази година такива са 64,7% от анкетираните, при 23% през 2013 г.
 
Резултатите от проучването показват, че недостатъчната информираност на бизнеса за научните разработки, както и слабата активност на университетите са двете основни бариери пред сътрудничество бизнес-наука. Слабата активност на университетите за оповестяване на разработките им се отбелязва при 70% от анкетираните.

Въпреки това 70% от запитаните мениджъри съобщават, че планират разработване и производство на нови продукти. Цели 95% имат планове за придобиване на нови машини или прилагане на нови технологии. Половината от анкетираните споделят, че при внедряване на иновативно решение стават по-конкурентни, а 26% са повишили производителността си.

Връзката между бизнеса и научните среди е нарушена и процесът се влошава с годините, обобщава се в изводите от анкетата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
Да им вдигнат цената на труда да видиш ти колко иновативни ще станат! :))))) Иновациите в счетоводствата им " ряпа ще ядат" :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 8 години
"Липсата на финансиране и несигурната икономическа ситуация са сред основните причини, заради които фирмите не внедряват иновации."Това може да е причина, но не е главната. По лесно и разбираемо за тези фирми е .......просто да натискат цената на труда надолу. Мой братовчед, представител на италиански производител на машини за сгъване на рекламни материали списания и прочие, на въпроса ми защо НЕ опитва да продава в България /наполвина е българин/ , отговаряше : " Защото в България за предприемача е по евтино да наеме 10 - 20 балъка да плюнчат и сгъват за по петак , от колкото да се изръси над милион за подобна машина!!! Какви машини при този евтин труд? Натискаш киртака да бачка и си гледаш рахатлика! Няма да купи джип на отрока ами за машини ще харчи! :))) Не се плашат от анкети за причините които ги спират да правят иновации защото знаят рефрените наизуст. Това пък дава хляб на разни стратези които все стратегии бистрят и все до никаде не я докарват! :))) дежа вю....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още