IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

В. Кънев: Свръхдобивът и курсът на юана повлияха на цената на петрола

Сегашната ситуация влияе добре на рафинериите у нас, които ще увеличават маржовете си, заяви експертът

15:17 | 14.08.15 г. 2
В. Кънев: Свръхдобивът и курсът на юана повлияха на цената на петрола

Спадът на цената на петрола се дължи на две групи фактори - балансът между търсенето и предлагането, както и съотношението на американската валута спрямо останалите валути. Това каза за БНР председателят на Балканската черноморска петролна и газова асоциация Валентин Кънев.

Той коментира информацията, че фючърсите върху щатския суров петрол, търгуван на Нюйоркската фондова борса, се сринаха до 6-годишно дъно.

„Имаме излишъци на нефт, увеличени доставки и намалено потребление, което измества баланса към спад на цените. В момента импулсивното спадане на нефта е повлияно и от поевтиняването на китайската валута. Трябва да се има предвид, че китайската икономика има затруднения, а това влияе върху световната икономика“, отчете Кънев.

Запитан дали краят на санкциите срещу Иран ще се отрази на този пазар, той потвърди, че увеличаването на доставките от страната след вдигането на ембаргото ще има влияние. Кънев уточни, че Техеран разполага с големи количества нефт и ще увеличава добивите, но има и други фактори в уравнението. „Вече забелязваме съживяване на световната икономика, което може да увеличи потреблението на петрол“, каза той.

Експертът отчете, че картината не е много ясна и индустрията е разделена в прогнозите си за цените.

За икономиката е необходимо цените на нефта да бъдат стабилни. "При силния спад можем да очакваме пружиниращ ефект след време, което ще повлияе негативно на световната икономика", заяви Кънев.

Той обясни, че спадът на цените на петрола вече се усеща в България. Сегашната ситуация по думите му влияе добре на рафинериите, които ще увеличават маржовете си. Кънев обаче прогнозира, че при по-продължително задържане на ниски цени и рафинериите ще усетят проблеми.

Експертът допълни, че спадът на цените на горивата води до намаление на цените на всички стоки, но в условията на дефлация е под въпрос дали това е благоприятно за икономиката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:40 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
kapitana32
преди 8 години
Той обясни, че спадът на цените на петрола вече се усеща в България.!!!!!?????? кой го усеща???? аз не съм!!! дизелът ни е най-скъп в европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
kapitana32
преди 8 години
Той обясни, че спадът на цените на петрола вече се усеща в България.!!!!!?????? кой го усеща???? аз не съм!!! дизелът ни е най-скъп в европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още